current views are: 1

11 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση09:46

Παπανδρέου: Στηρίζω την κυβέρνηση Παπαδήμου, το «όχι» το λέω στους πραγματικούς εχθρούς

«Το νέο πρόγραμμα είναι δύσκολο και σκληρό, αλλά είναι η μόνη μας ελπίδα για να μην ζήσουμε ακραίες καταστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος τονίζοντας τις δραματικές συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία για την Ελλάδα. Κομματική πειθαρχία επέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από πιέσεις βουλευτών.

Δημοσίευση 09:46’
αρθρο-newpost

«Το νέο πρόγραμμα είναι δύσκολο και σκληρό, αλλά είναι η μόνη μας ελπίδα για να μην ζήσουμε ακραίες καταστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος τονίζοντας τις δραματικές συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία για την Ελλάδα. Κομματική πειθαρχία επέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από πιέσεις βουλευτών.

«Το νέο πρόγραμμα είναι δύσκολο και σκληρό, αλλά είναι η μόνη μας ελπίδα για να μην ζήσουμε ακραίες καταστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος τονίζοντας τις δραματικές συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία για την Ελλάδα. Κομματική πειθαρχία επέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από πιέσεις βουλευτών. «Δίνουμε μάχη να σώσουμε την Ελλάδα, τον πολίτη και τα κοινωνικά του δικαιώματα από την πλήρη εξαφάνιση. Πολεμήσαμε ολομόναχοι δύο χρόνια» είπε.

«Αναλάβαμε την ευθύνη που κανείς άλλος δεν τόλμησε να αναλάβει» πρόσθεσε.

Πολεμήσαμε με τις διεθνείς αγορές και με μια συντηρητική Ευρώπη. «Ορισμένες φορές πίστεψα ότι οι θυσίες αρκούν. Μέχρι το Μάρτιο του 2011 πηγαίναμε καλά. Όμως είχε υπονομευθεί η προσπάθειά μας» σημείωσε.

Αφήνοντας αιχμές για ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «στο πρώτο Μνημόνιο ήμασταν μόνοι, και οι περισσότεροι από τα άλλα κόμματα μας κατήγγειλαν και μας έβριζαν, και τώρα συμφωνούν στο δεύτερο Μνημόνιο και υιοθετούν το πρώτο. Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας απέναντι στην πατρίδα».

«Η συνταγή του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους, αλλά θέμα ότι είναι ο μοναδικός δρόμος» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Έχουν δίκιο όσοι λένε να φύγουμε από τις εξαρτήσεις της Ευρώπης. Όσοι θίγονται από τις ύβρεις στον διεθνή Τύπο έχουν δίκιο. Να πάρουμε τα όπλα ενάντια στους βαρβάρους, αλλά ποιος ο πραγματικός εχθρός; Η εξάρτηση αφορά εμάς, τη χώρα μας. Ο αδύναμος κρίκος ήταν στον κόρφο μας, το δικό μας σύστημα» επεσήμανε.  «Δεν αρκεί καμία συνάντηση σε πλατεία για να φύγουμε από αυτή την εξάρτηση» ανέφερε.

«Ούτε η Αφρική και η Λατινική Αμερική δεν είχαν τέτοια μεταχείριση που έχουμε εμείς. Να ξοδεύετε όσα βγάζετε μας λένε οι εταίροι» δήλωσε.

Αναλαμβάνω την ευθύνη για πολλές καθυστερήσεις και υστερήσεις, αλλά η μάχη πρέπει να κερδηθεί, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. «Αναλαμβάνω την ευθύνη που δεν πρόλαβα μέσα σε δύο χρόνια να διορθώσω προβλήματα δεκαετιών» είπε χαρακτηριστικά.

«Να συνεχίσουμε με τη βοήθεια της Ευρώπης; ή να περάσουμε μία περίοδο μεγαλύτερης φτώχειας; Ή συνεχίζουμε ριζοσπαστικά ή αποδεχόμαστε τη μοίρα μας και λέμε δεν αντέχουμε» επεσήμανε.

«Πρέπει αν εξασφαλίσουμε το κούρεμα για το παρόν και το μέλλον της χώρας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να αντέξουμε, να σφίξουμε για μια ακόμα φορά τα δόντια κι αυτό ειναι το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ξέρουν τι λένε όσοι υποστηρίζουν χρεοκοπία» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «εμείς προλάβαμε να μην υπάρξουν τα πολλά θύματα βάζοντας πλάτη στη χώραΔεν δικαιούμαστε τώρα να κάνουμε πίσω, όσο κι αν μας πονάει. Οι επιλογές μας είναι δύο: η επιλογή της συμφωνίας με τους εταίρους ή η επιλογή της χρεοκοπίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε σε δραματικούς τόνους: Ας πούμε ειλικρινά στους Έλληνες τι εστί χρεοκοπία. Ο πρωθυπουργός το έθεσε με σαφή τρόπο στο υπουργικό συμβούλιο. Χωρίς χρηματοδότηση θα δούμε αδυναμία πλήρη να πληρώσει το κράτος μισθούς και συντάξεις».

«Σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα κατέρρεε, οι συνέπειες θα ήταν ανεξέλεγκτες, η Ελλάδα τελικά θα έβγαινε από το ευρώ. Το ερώτημα είνα μπορούμε; Μπορεί η Ελλάδα; Ναι. Με θυσίες» τόνισε.

«Το νέο πρόγραμμα είναι δύσκολο αλλά εφικτό. Τα 130 δισ. θα δημιουργήσουν μια πρώτη ρευστότητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο δανειοδότησης σε χώρα στον πλανήτη, χωρίς να ζήσουμε θλιβερά γεγονότα τύπου Αργεντινής» επεσήμανε.

Τα μέσα ενημέρωσης τζογάρουν πάνω στην οργή του κόσμου για λίγα νούμερα τηλεθέασης, τόνισε.

«Μου στοίχισε προσωπικά, στοίχισε στην οικογένεια μου, αποφάσισα να θυσιάσω ακόμα και το πρωθυπουργικό αξίωμα, να αποδείξω ότι δεν πιστεύω στην εξουσία για την εξουσία, με έβρισαν όπως δεν έχουν βρίσει κανέναν πολιτικό. Το “όχι” ξέρω να το λέω στους πραγματικούς εχθρούς» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ενορχηστρώνω κίνημα εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να έχουμε μεταξύ μας καθαρές σχέσεις. Μιλούμε για μια εθνική υπόθεση, για ψήφο εθνικής σημασίας» είπε.

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όλοι μια γροθιά και δεν θα δεχθούμε ενδοπαραταξιακούς διαχωρισμούς. Δεν έχουμε δικαίωμα να θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες των Ελλήνων.  Είμαι σίγουρος ότι θα σταθμίσουμε τις ιστορικές ευθύνες που έχουμε και θα λάβουμε τις σωστές για τον τόπο αποφάσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κομματική πειθαρχία έπειτα από πιέσεις βουλευτών

Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου απ’ όλους τους βουλευτές μετά από επίμονο αίτημα πολλών βουλευτών.

Όταν τελείωσαν οι εισηγήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που είχε ζητήσει με τη λήξη της ομιλίας του κ. Παπανδρέου να δώσει κατεύθυνση για την κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία επανέφερε το αίτημά του.

Τον λόγο πήρε επί της διαδικασίας, μετά από μικροαντεγκλήσεις με τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να παίζουμε. Παρακαλώ τον πρόεδρο να ξεκαθαρίσει το θέμα και να εισηγηθεί κομματική πειθαρχία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι «αύριο όλα τα βλέμματα των Ελλήνων, του κόσμου, της Ευρώπης θα είναι στραμμένο εδώ. Σε μας που κρατήσαμε τη χώρα όρθια δυο χρόνια. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Για την Πατρίδα, το ΠΑΣΟΚ, για μας. Ζητώ και περιμένω να ψηφιστεί απ όλους μας η σύμβαση. Είναι δύσκολη και επώδυνη γι όλους αλλά πρέπει να κρατηθούμε στα πόδια μας. Θα αρνηθούμε αύριο αυτή τη δυνατότητα; Αύριο λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Μίλησα για ψήφο εθνικής ευθύνης που είναι πάνω από κομματική πειθαρχία. Δεν δίστασα να αναλάβω την ευθύνη μου. Μίλησα για πατριωτική πειθαρχία. Αν κάποιοι έχουν συνειδησιακό πρόβλημα να παραιτηθούν κι από βουλευτές», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σχετικά θέματα:


σχετικα αρθρα