current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση08:17

Aντίστροφη μέτρηση για την ιστορική ψηφοφορία – Σκηνικό έντασης στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους και με διάχυτο κλίμα έντασης πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. «Φωτιές» άναψε η κίνηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου να πετάξει προς τα υπουργικά έδρανα της Ολομέλειας το κείμενο του νομοσχεδίου.

Δημοσίευση 08:17’
αρθρο-newpost

Σε υψηλούς τόνους και με διάχυτο κλίμα έντασης πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. «Φωτιές» άναψε η κίνηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου να πετάξει προς τα υπουργικά έδρανα της Ολομέλειας το κείμενο του νομοσχεδίου.

Σε υψηλούς τόνους και με διάχυτο κλίμα έντασης πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. «Φωτιές» άναψε η κίνηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου να πετάξει προς τα υπουργικά έδρανα της Ολομέλειας το κείμενο του νομοσχεδίου. Απορρίφθηκε από τη Βουλή (με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών) το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης Δ. Παπαδημούλη και την υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

Αντικρούοντας την πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος είπε πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας, «αλλά τίθεται ιστορικότητας». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απροκάλυπτο ψέμα» ότι ισχύει για την αναγκαστική εκτέλεση της σύμβασης το αγγλικό δίκαιο και τόνισε ότι «ίσχυε και ισχύει το ελληνικό δίκαιο».

Παράλληλα απάντησε κατηγορηματικά «όχι» σχετικά με το κρίσιμο θέμα αν μπορούν να κατασχεθούν τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, ο ορυκτός πλούτος και η δημόσια περιουσία.

Αιτιολόγησε πως ίσχυε εξ αρχής το ελληνικό δίκαιο εκτέλεσης με αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων και πρόσθεσε: «Μην τολμήσει ποτέ ξανά να πει κανείς το ψέμα για την Ακρόπολη, ή για τη Δήλο ή τον ορυκτό πλούτο μας που αγωνιζόμαστε να αξιοποιήσουμε» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Το Σύνταγμα που το θυμάστε κατά το δοκούν και κατά περίσταση έχει κι άλλους κανόνες για το πως λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία» τόνισε προς τις πτέρυγες των τριών κομμάτων, προσθέτοντας «Ας σεβαστούμε αυτούς τους κανόνες και ας τεθούμε ενώπιον των σκληρών διλημμάτων της σημερινής μέρας κι ας επιτρέψουμε και στον κάθε Έλληνα να σκεφτεί και να αποφασίσει. Σήμερα πράγματι κρίνεται η μοίρα της επόμενης δεκαετίας. Ας μη τη χάσουμε».

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τη νέα δανειακή σύμβαση επικρίνοντας την κυβέρνηση που το έφερε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, έκαναν λόγο για απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό και για παραβίαση κάθε ίχνους συνταγματικής τάξης.

Σκέφτεται αποχώρηση ο ΛΑΟΣ

Στην απόφαση για αποχώρηση από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των θεσμικών εκπροσώπων του, προσανατολίζεται ο ΛΑΟΣ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή του κόμματος, ο σχεδιασμός του ΛΑΟΣ είναι να μιλήσουν στη Βουλή, ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Κιλτίδης, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρκάκης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

Τέλος θα πάρει το λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, θα αιτιολογήσει την άρνησή του στη δανειακή σύμβαση, και στη συνέχεια θα αποχωρήσει με την κοινοβουλευτική του ομάδα από τη Βουλή. Η ίδια πηγή τόνισε με έμφαση ότι όποιος βουλευτής δεν ακολουθήσει «εννοείται ότι θα διαγραφεί».

Η διαδικασία

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία μόνο σημεία: έγκριση για το PSI, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξουσιοδότηση των κυρίων Παπαδημου και Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξειδικεύονται σε εφαρμοστικό νόμο, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός δεκαπενθημέρου.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα.

Το Σάββατο το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, έπειτα από επτά ώρες έντονων αντεγκλήσεων.

Σχετικό θέμα: Eπιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Aντισυνταγματικά διατάγματα στο νέο Μνημόνιο


σχετικα αρθρα