Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συζήτηση της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Τα δύο κόμματα της αριστεράς, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να «περάσει» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε αναντιστοιχία και σύγκρουση με τα συμφέροντα του λαού και να προειδοποιούν ότι θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία σε όλες τις φάσεις ψήφισης, επί της αρχής και επί των άρθρων, και να ζητούν το νέο Μνημόνιο να ψηφιστεί με τη διαδικασία που απαιτεί πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις και των ανεξάρτητων βουλευτών Φώτη Κουβέλη, Πάνου Καμμένου, Χρήστου Κουρουμπλή και Σοφίας Σακοράφα ενώ και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα σημειώνοντας όμως ότι τα διλήμματα είναι και αληθινά.

Στη διαδικασία του κατεπείγοντος επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος γιατί όπως τόνισε δεν είναι δυνατή η εκκίνηση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων και δεν θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Με την έκφραση δεν «πάει άλλο», «μας προκαλείτε», «είμαστε ευγενείς αλλά όχι ηλίθιοι» η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρενέβη για να επικρίνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δεν πήρε το λόγο για να μιλήσει για τη διαδικασία του κατεπείγοντος: «Δεν ακούμε τίποτε άλλο από το πρωί παρά για καταστροφή μέχρι και εμφύλιο.. Η κρατική τηλεόραση θυμήθηκε τα Δεκεμβριανά». «Ξεπεράσατε τα όρια και έχουμε και εμείς κάποια όρια» είπε η κα Παπαρήγα προς τον κ. Βενιζέλο.

«Διάλυση της Βουλής τώρα και εκλογές» ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το παρεμπίπτον ζήτημα του κατεπείγοντος που ετέθη στην Ολομέλεια διερωτώμενος προς τον κ. Βενιζέλο «νόμιμον είναι, αλλά είναι και ηθικόν;» το να μην μπορούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές για ένα τόσο σπουδαίο θέμα.

Ζήτησε μάλιστα να παραταθεί η διαδικασία μέχρι και αύριο «προκειμένου να στηριχθεί η Δημοκρατία που κλυδωνίζεται» και συνέστησε να μην υπάρξουν ακρότητες «σαν εκείνες που πριν λίγο είδαμε και από τον κ. Βενιζέλο και το ΚΚΕ». Αλλιώς όπως είπε να διαλυθεί τώρα η παρούσα Βουλή και να διεξαχθούν εκλογές.

Σε επόμενη παρέμβασή του - μετά την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου - ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως ο ίδιος έκανε σαφή τη θέση του στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «όπου λάθρα μπήκε μέσα ο κ. Βενιζέλος και τον πέταξε έξω ο κ. Παπαδήμος». «Είπα ότι εγώ δεν μπορώ να συδιαλέγομαι με τις εντολές και τις οδηγίες της κας Μέρκελ, δεν μπορώ ούτε με τις μαριονέτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ