Σε εκστρατεία να μεταπειτούν οι διαφωνούντες βουλευτές που έχουν καθαρά ή κεκαλυμένα εκδηλώσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά, προκειμένου να περιορίσουν τις «γαλάζιες» απώλειες από την αποψινή ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, οι βουλευτές που εκτιμάται ότι μπορεί να καταψηφίσουν απόψε ανέρχονται σε 17. Από την ηγεσία της Συγγρού ωστόσο εκτιμάται ότι μέχρι την ώρα του «ναι» ή του «όχι» θα έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό στο μισό.

Σε εκείνους πάντως που εμφανίζονται να παραμένουν πιστοί στις απόψεις που διατύπωσαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. είναι οι Χρήστος Ζώης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Βλάχος, Μαργαρίτης Τζίμας, Κώστας Γκουλέκας και Κώστας Μαρκόπουλος. Από αυτούς, τη σκληρότερη γραμμή κρατούν οι κύριοι Βλάχος, Τζίμας και Σταμάτης, ενώ αργά το βράδυ πρόθεση να μην ψηφίσει εξέφρασε η Έλενα Κουντουρά.

Ειδικά για τον Γ. Βλάχο,  επιχειρήθηκε να συνδεθεί η αρνητική του στάση με τον Κ. Καραμανλή, με τον οποίο είναι γνωστό ότι διατηρεί στενότατες επαφές. Ο ίδιος ο κ. Βλάχος πάντως, μιλώντας στο Newpost.gr ξεκαθάρισε ότι «αυτά είναι αποκυήματα φαντασίας κάποιων και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έχω την προσωπική μου άποψη και δεν κατευθύνομαι από κανέναν».

Θύμισε μάλιστα ότι χθες την αποκάλυψη του Newpost.gr ότι ο κ. Καραμανλής δήλωσε σε παρακαθήμενούς του ότι «εδώ που μας φτάσανε, πάμε να το ψηφίσουμε και μετά, τέρμα τα ψέμματα. Πάμε για εκλογές», υποδηλώνοντας ότι η υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης συνιστά ουσιαστικά μονόδρομο για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας.

Η πραγματικότητα πάντως είναι οι τελευταίες ώρες περιγράφονται με δραματικούς τόνους από «αντιρρησίες» βουλευτές ως προς τις πιέσεις που δέχονται από την Συγγρού για να διαφοροποιήσουν τη στάση τους. Οι περισσότεροι επιμένουν να εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους. Αφ’ ενός τις αναφορές Σαμαρά στη χθεσινή του πρωτολογία –ιδιαίτερα για την απειλή διαγραφής αλλά και τους «τσάμπα μάγκες», για το οποίο δεν έγινε σαφές ότι αφορούσε πολιτευτές και όχι εκλεγμένους βουλευτές. Και αφ’ ετέρου γιατί, αό τη δευτερολογία, έδειξε να μην έχει αντιληφθεί τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές.

Από το περιβάλλον Σαμαρά πάντως διαμηνύεται ότι ακόμη και το «παρών» ή η απουσία –επιλογές οι οποίες εξετάστηκαν σοβαρά από πολλούς βουλευτές τις τελευταίες ώρες- ισοδυναμεί με αρνητική ψήφο. Φαίνεται ωστόσο ότι, εφ’ όσον επιβληθεί το μέτρο της διαγραφής σε όσους καταψηφίσουν, αυτό δε θα γίνει αυτομάτως αλλά κατόπιν συζήτησης του θέματος σε κομματικά όργανα.

Σχετικό Θέμα: 
Δεδομένη η διαγραφή των Μαρκόπουλου, Βλάχου, Ζώη εάν επιμείνουν στο «όχι»

Πάνος Ρασσιάς