Την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί εξέφρασε ο Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής Ά Αθηνών. Η Λούκα Κατσέλη δήλώσε ότι καταψηφίζει, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος με έγγραφή δήλωσή τους αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή. Oι βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται ενώπιον σοβαρού ενδεχομένου διαγραφής, ανέφεραν ότι  η ψηφοφορία «επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό».

Σημειώνεται ότι ο κ. Καστανίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες από το πρωί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και οι κυρίες Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου.

Η επιστολή Κουβέλη

Στην επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Κουβέλης αναφέρει: «Στην πολιτική έβαλα και θα βάζω πάντα τη συνείδησή μου πάνω από οποιαδήποτε συλλογική τοποθέτηση. Αν αυτό με θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ας είναι. Θέτω στη διάθεσή σου την παραίτηση μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αν την κάνεις δεκτή, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ως ανεξάρτητος βουλευτής...
Επειδή άκουσα στη χθεσινή συνεδρίαση κάποιους να λένε ότι η καταψήφιση της συμφωνίας έχει χαρακτήρα επικοινωνιακό με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, πραγματικά λυπάμαι που εκλεγμένοι βουλευτές διανοούνται ότι είτε οι ίδιοι, είτε συνάδελφοι τους, σε τέτοιες στιγμές, θα ασχοληθούν με το κυνήγι της ψήφου. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, σε ενημερώνω ότι δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές».