Αποφασισμένοι να ψηφίσουν τα νέα μέτρα εμφανίζονται ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι έμειναν στα έδρανα τους στην αίθουσα της Βουλής, μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από τη διαδικασία.
Πληροφορίες από συνεργάτες του Γ. Καρατζαφέρη, εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ αποφασισμένο να διαγράψει τους βουλευτές που δεν θα τηρήσουν την κομματική γραμμή.

Δίνοντας το έναυσμα της αποχώρησης ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε: «Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε ψηφοφορίες που είναι προϊόν εκβιαστών».


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έδωσε στη Βουλή εξηγήσεις για την επιλογή του να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο, σηκώνοντας τους τόνους σχετικά με τη στάση των εταίρων και δανειστών έναντι της χώρας.

Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε στην ομιλία του ότι δεν μπορούσε «σε μία ώρα» να αποφασίσει για κάτι που θα καθορίσει τις τύχες της χώρας για 40-50 χρόνια, καθώς και ότι ζητούσε τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μια σειρά πραγμάτων «που δεν καταπίνονται», όπως το αγγλικό δίκαιο για το PSI. «Μας δίνουν λεφτά αλλά οι όροι αναιρούν τη βοήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε», υπογράμμισε.

Δικαιολογώντας τη στάση του κόμματός του επισήμανε: «Όταν σε κυνηγάνε τα θηρία αν μείνεις σε μια σταθερή πορεία θα σε φάνε. Πρέπει να κάνεις κινήσεις για να αποφύγεις τα βόλια του συστήματος. Μέχρι στιγμής αυτές οι κινήσεις έχουν οδηγήσει τον ΛΑΟΣ να πετύχει τους στόχους του.

Απευθυνόμενος δε στον Πρωθυπουργό σημείωσε ότι «ελεύθεροι σκοπευτές και άνωθεν εκβιαστές δεν επέτρεψαν σε αυτή τη συνεργασία να έχει συνέχεια».

Έστρεψε παράλληλα για μια ακόμη φορά τα βέλη του κατά της Γερμανίας. «Η κ. Μέρκελ έχει φτάξει το δικό της κλαμπ και αποφασίζουν για όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε μια φυσική ηγεσία στην ΕΕ. Όσοι από εμάς πιστεύουμε στην ΕΕ βλέπουμε ότι έχει καταργηθεί στην πράξη. Είναι μια γερμανική ένωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Που είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου που έλεγε ότι θα υπάρχει ένα σχέδιο Μάρσαλ; Γιατί εξαφανίστηκε;», διερωτήθηκε και εκτίμησε πως αν η Ελλάδα δεν βρει χρήματα να κινηθεί πηγαίνουμε σε όλο και πιο βαθιά ύφεση.

«Δεν ξέρω τι είναι ταχύτερο στον αγώνα δρόμου. Χρεοκοπία ή εξαθλίωση; Και τα δύο έχουν κοινό παρονομαστή την εξέγερση», κατέληξε.