«Η συνταγή του πρώτου ή του δεύτερου μνημονίου δεν ήταν σωστή ή λάθος, ήταν η μόνη διαθέσιμη», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή και συνέχισε «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια».  «Το ΠΑΣΟΚ αναμετρήθηκε με τα συμφέροντα. Δύο χρόνια κάναμε πόλεμο για να σώσουμε την Ελλάδα. Συγκρουστήκαμε και το πληρώσαμε. Το πλήρωσα και εγώ προσωπικά», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μάχη σε τρία μέτωπα: ενάντια στις αγορές και στους κερδοσκόπους, απέναντι στη συντηρητική Ευρώπη και απέναντι στην εξάρτηση που μαστίζει τη χώρα.Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε αυτήν εξάρτηση κάνοντας αναφορά στα φαινόμενα παρασιτικής οικονομίας, παρασιτικού συστήματος πρόνοιας, καθώς και το πελατειακό σύστημα. «Αγοράζουμε ξένα προϊόντα αντί να παράγουμε ελληνικά», «είμαστε από τις πιο εξαρτημένες χώρες στο πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο άλλος δρόμος είναι απλά εφιαλτικός, για τους αδύναμους, όχι για τους πλούσιους», τόνισε.«Αν καταρρεύσουμε δεν θα διορθώσουμε τίποτα, γι’ αυτό απαιτείται θετική ψήφος» δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  
«Αν θέλουμε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ σε αυτή τη θέση, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε, βρισκόμαστε σε μια μετάβαση», είπε.
«Αυτή η συμφωνία είναι ότι καλύτερο μπόρεσε να πετύχει η κυβέρνηση, με τη στήριξη των τριών κομμάτων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, κάτι ιδεατό» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.  

«Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τη μοίρα του λαού μας με μια ζαριά; Εγώ δεν είμαι έτοιμος. Είναι απείρως καλύτερα να μας κατηγορούν γι' αυτά που ζουν, παρά να ζήσουν την κατάρρευση. Η ψήφος είναι εθνικής σημασίας και πάνω από την κομματική πειθαρχία. Καταψήφιση ή και φυγή, δεν νοείται - και δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες», ανέφερε. 

Τωρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείχουμε την προσπάθεια, αν το καταρρεύσουμε εγκαταλείπουμε κάθε ελπίδα να ορθοποδήσει η χώρα, να διορθώσουμε αδικίες, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, πως «η συνταγή του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου, δεν ήταν σωστή ή λάθος, αλλά η μόνη διαθέσιμη για την Ελλάδα. Όσοι ενδιαφέρονται για λάθος συνταγές, ας σταματήσουν επιτέλους να υποκρίνονται και να κοιτάξουν την περίοδο πριν το 2010» ανέφερε. 

«Τα προβλήματα της χώρας, δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά την τελευταία διετία. Η τελευταία διετία δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά η αρχή της λύσης, η αρχή της μάχης», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, και με δεδομένη την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανώλη Γλέζου στα έδρανα των επισήμων επισκεπτών, ο κ Παπανδρέου τόνισε πως «ο εχθρός δεν είναι κάπου έξω - κι αν υπάρχουν εχθροί εκεί έξω, δικές μας αδυναμίες εκμεταλλεύονται. Ο εχθρός είναι εντός των τειχών. Και ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε κράτος που θα εγγυάται δικαιοσύνη, διαφάνεια και ισονομία. Και ναι! - χρειαζόμαστε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ή το θάρρος του Μανώλη Γλέζου, αλλά δεν έχουμε τα τανκς των Ιταλών και των Γερμανών απέναντί μας, ούτε υπάρχει ο σωτήρας της Ανατολής που θα μας σώσει».