Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη Βουλή, δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που οφείλεται στην πίεση που άσκησε το εργατικό λαϊκό κίνημα και είναι μία μικρή νίκη, που μπορεί, όμως, να γίνει σημαντική, αν ο λαός δεν επιτρέψει αυτές οι διαφοροποιήσεις να γίνουν ο «Δούρειος ίππος», που θα ανακόψει τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, την πάλη με όρους ρήξης και ανατροπής, είναι το πρώτο γενικό συμπέρασμα του ΚΚΕ, όπως το παρουσίασε η γγ της Κεντρικής του Επιτροπής Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου. Με επίκεντρο τη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στα πολιτικά κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση και υπερψήφισαν το Μνημόνιο , η κ. Παπαρήγα εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, αν και κατά πόσον οι νυχτερινές διαφοροποιήσεις δεκάδων βουλευτών μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πραγματικά νέο σκηνικό, ή- όπως είπε - θα αναζητήσουν τρόπους «να μεταμφιεστεί το αστικό πολιτικό σύστημα».  
   
Η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική, παραδέχθηκε η κ. Παπαρήγα, όμως πρόσθεσε ότι ένα πράγμα παραμένει: «απέναντι στο λαό στέκεται μιά κυβέρνηση αποφασισμένη, με κάθε μέσο, στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας και παραβιάζοντας, με κρατική καταστολή ακόμη και τη φραστική διατύπωση των λαϊκών αιτημάτων, να τσακίσει το λαό και να διασφαλίσει την εφαρμογή της πτώχευσης του λαού, ικανοποιώντας με "φωτιά και σίδερο" τους πιστωτές και τους κεφαλαιοκράτες της χώρας».  
   
Υπό το πρίσμα αυτό, «το πολυάριθμο όχι που βγήκε χθες από τη βουλή, δεν είναι ενιαίο», είπε η κ. Παπαρήγα, καθώς δεν έχει ενιαία αφετηρία αντίθεσης και, προ πάντων, δεν έχει ενιαία κατεύθυνση διεξόδου.   
   
Για τον λόγο αυτό, σημείωσε η γραμματέας του ΚΚΕ, ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί και να παγιδευθεί σε δήθεν εύκολες και επιφανειακές λύσεις, αφού ο συσχετισμός στο κοινοβούλιο παραμένει εξαιρετικά αρνητικός και πρέπει να αλλάξει με τους αγώνες και με την ψήφο και την ενδυνάμωση του ΚΚΕ.   
   
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τις αμφιβολίες της κατά πόσον τη σχετική απόφαση θα την πάρουν ο πρωθυπουργός και τα κόμματα που τον στηρίζουν ή το Γιουρογκρούπ.   
   
Σε κάθε περίπτωση, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι θα αναζητηθούν τρόποι μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος για να χειραγωγηθεί ο λαϊκός παράγοντας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά της ότι νέες δυνάμεις, που, πιθανόν να δημιουργηθούν από τις διασπάσεις των κομμάτων, θα συνεργαστούν στη συνέχεια μεταξύ τους, είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη ΝΔ, καθώς, όπως είπε, αυτά που έγιναν χθες θα τα ξεχάσουν σύντομα, προκειμένου να εφαρμόσουν το Μνημόνιο.  
   
Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, που αποσκίρτησαν στην ψηφοφορία, δήλωσαν καθαρά ότι ψήφισαν με βάση τις αρχές των κομμάτων τους και ότι παραμένουν ιδεολογικοπολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, άρα στην υπηρεσία του συστήματος.   
   
Η κ. Παπαρήγα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι είναι ακέραια η ευθύνη τους, που έχουν κάνει σημαία τους το Μνημόνιο, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα την ΕΕ, διαγράφοντας έτσι όλη την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα , καλλιεργώντας πλήθος αυταπατών και φρούδων ελπίδων για αλλαγή βάρδιας στο πολιτικο σύστημα με μιά κυβέρνηση , που είναι πιό ικανή τάχα να διαπραγματεύεται πιό καλά με την ΕΕ, να κερδίσει χρόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους, σε αρμονική συνύπαρξη με τα μονοπώλια και τις διεθνείς ενώσεις τους.       Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ