current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση04:53

Ο Γιώργος αποχωρεί οριστικά στις 18 Μαρτίου

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ζητούν πλέον στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες φωνές ακούστηκαν ελάχιστες ώρες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2, τις διαγραφές 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τον αποκλεισμό άλλων εννέα από τα ψηφοδέλτια.

Δημοσίευση 04:53’
αρθρο-newpost

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ζητούν πλέον στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες φωνές ακούστηκαν ελάχιστες ώρες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2, τις διαγραφές 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τον αποκλεισμό άλλων εννέα από τα ψηφοδέλτια.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ζητούν πλέον στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες φωνές ακούστηκαν ελάχιστες ώρες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2, τις διαγραφές 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τον αποκλεισμό άλλων εννέα από τα ψηφοδέλτια. Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο- πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 29η Απριλίου, οι φωνές εντάθηκαν.

Για να επιταχυνθούν φυσικά οι (δρομολογημένες ήδη) διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες οδηγούν σε αλλαγή ηγεσίας στις 18 Μαρτίου, θεωρείται από όλους απαραίτητο να υπάρξει μια και μόνον υποψηφιότητα. Αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτή την περίπτωση και κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα διατυπώσει αντιρρήσεις, θα μπορούσε να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο που αφού διαπιστώσει ότι δεύτερος πρόθυμος για να άρει τον «σταυρό» δεν υπάρχει, να αποφασίσει ότι επιταχύνεται η διαδικασία αλλαγής στην ηγεσία.

Αν μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εκλεγεί- στην  καλύτερη περίπτωση, στις 4 και όχι στις 18 Μαρτίου. Και μάλιστα όχι από τη βάση, αλλά από άλλο, μικρότερο και πιο ευέλικτο σώμα εκλεκτόρων.

Το επιχείρημα είναι ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμαστεί για τις εκλογές του Απριλίου.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι ο νέος αρχηγός πρέπει απαραίτητα να περάσει από την κολυμβήθρα της βάσης, όπως προβλέπει το καταστατικό, αποκλείοντας κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η συζήτηση για επίσπευση των διαδικασιών, εδράζεται σε μια έωλη παραδοχή:

Ότι δεν θα υπάρχει δεύτερος υποψήφιος. Θυμίζουν λοιπόν ότι δεν διαγράφηκαν όλοι όσοι είχαν εκδηλώσει πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία. Ότι εκτός των Χ. Καστανίδη και Λούκας Κατσέλη, πρόθεση να διεκδικήσει έχει εκφράσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και ακόμη ότι υπάρχει ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Μοναδική περίπτωση λοιπόν, για να μάθουμε αν θα υπάρξει δεύτερος υποψήφιος, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες.  

Ο γράφων, αν ήταν υποχρεωμένος να στοιχηματίσει, θα πόνταρε στο ότι δεύτερος υποψήφιος θα υπάρξει. Μπορεί 22 βουλευτές θα διαγράφηκαν, αλλά- όπως λένε, υπήρχαν και καμιά 60νταριά άλλοι που κρατήθηκαν την τελευταία στιγμή να μην την «κάνουν». Και οι απόψεις τους, αντανακλούν και στην βάση του ΠΑΣΟΚ. Σε ποσοστό που είναι δύσκολο να μην εκφραστεί…

Θέμης Δαγκλής


σχετικα αρθρα