Τον διορισμό σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία μόνιμων υφυπουργών με πενταετή θητεία που θα καλύπτει και την επόμενη βουλευτική περίοδο, ζητά με σημερινή δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «χρέος της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην ουσία χρέος των δύο μεγάλων κομμάτων που τη στηρίζουν, είναι σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία να διορίσει –μεταβάλλοντας φυσικά τη νομοθεσία- μονίμους υφυπουργούς με πενταετή θητεία που θα καλύπτει και την επόμενη βουλευτική περίοδο.» 

«Η επιλογή και ο διορισμός των πρέπει να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ευτυχώς έχουμε πολλούς και άξιους τεχνοκράτες και είμαι βέβαιος, ότι κανείς δεν θα αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Αυτό θα αποτελέσει σίγουρα εγγύηση σταθερότητας για την αβέβαιη μετεκλογική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος σχολίασε επίσης, τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Κυριακής, τονίζοντας ότι «όταν οι κουκουλοφόροι ανενόχλητοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν την πρωτεύουσα, επιβεβαιώνουν δυστυχώς, τη διαπίστωση ότι το κράτος στη χώρα μας έχει καταλυθεί και ότι η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί. Κι αυτό συνιστά κίνδυνο μεγαλύτερο και από την απειλούμενη χρεοκοπία».
Χαρακτήρισε «θλιβερή πραγματικότητα το ότι η Ελλάς είναι από καιρό ακυβέρνητη» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία όντως μας έσωσε την κρίσιμη ώρα από την άναρχη χρεοκοπία, ασχολείται, κατά κύριο λόγο με το μεγάλο αυτό θέμα, παραβλέποντας τη σκληρή καθημερινότητα».

«Είναι προφανές ότι, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ελλάς πρέπει να κυβερνάται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: «Προς το σκοπό αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει βαθύς ανασχηματισμός, και να συγκροτήσει ο κ. Παπαδήμος ολιγομελή, αποτελεσματική κυβέρνηση από πολιτικούς και τεχνοκράτες. Και φυσικά τεχνοκράτες πρέπει να τεθούν επί κεφαλής των κρισίμων υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει, πότε θα γίνουν εκλογές» αφού «το Σύνταγμά μας, πολύ αυστηρό μετά την Αναθεώρηση του 1985, απαγορεύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, διαπιστώνοντας δυσαρμονία μεταξύ της πλειοψηφίας της Βουλής και της λαϊκής βούλησης και θέτει αυστηρή προϋπόθεση για πρόωρες εκλογές, που στην ουσία απαιτούν πρόταση της κυβέρνησης που διαθέτει την πλειοψηφία».

Αναφερόμενος, τέλος, στο πολιτικό σύστημα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες μπροστά μας και οι εσωτερικές εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα, μετά την ψηφοφορία, δημιουργούν προϋποθέσεις γενικότερης αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού».

Υπενθυμίζουμε ότι πρόταση για μόνιμους υφυπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών έχει καταθέσει και ο κ. Σαμαράς στις προτάσεις της ΝΔ για τις συνταγματικές αλλαγές.