Τηλεφωνικά θα συσκεφθεί το Eurogroup την Τετάρτη και όχι με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες όπως αναμενόταν, προκειμένου να συζητήσει εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, o Γιουνκέρ φέρεται να να δήλωσε ότι «δεν έχουμε λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ενώ εκκρεμεί περαιτέρω εργασία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τεχνικά ζητήματα.

«Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup δύσκολα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, καθώς δεν είναι έτοιμα όλα τα έγγραφα για την Ελλάδα ειδικά για τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Επομένως, εμπλοκή παρουσιάζει το σίριαλ των έγγραφων δεσμεύσεων που καλούνται να λάβουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς έναντι των ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να πειστούν οι δανειστές της Ελλάδας να αποδεσμεύσουν το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων ελληνικών δανείων.

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι απαιτούνται ισχυρές δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Οι εγγυήσεις αυτές, πιθανότατα υπό τη μορφή επιστολής, θα πρέπει να δοθούν στους ευρωπαίους εταίρους το αργότερο μέχρι την Τετάρτη οπότε έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να διαμηνύει ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και τον Τσέχο πρωθυπουργό να απευθύνει συστάσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

O δε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο επισήμανε ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της», ενώ ανέφερε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Υποστήριξε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε: «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ μιλώντας στην εφημερίδα, «Financial Times Deutschland», εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τέλος, αξιωματούχοι της ΕΚΤ «διαρρέουν» σήμερα ότι τα όποια κέρδη αντλήσει η τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει θα τα διανείμει σε χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να τα χρησιμοποιήσουν για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Εφόσον υπάρξουν κέρδη, όπως όλα τα έσοδα από νομισματικές πράξεις, θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη», είπε ο Benoit Coeure, νέο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation. «Θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήθουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.

Σχετικό ΘέμαΌλι Ρεν: Σύντομα η απόφαση για την διάσωση της Ελλάδας
TAGS