current views are: 34

14 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση15:51

Επαμεινώνδας Σκυφτούλης: Ο «θείος Νώντας» της πλατείας Εξαρχείων σε νέες περιπέτειες

Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του αντιεξουσιαστικού χώρου, για την ακρίβεια ο πιο γνωστός από… τους αγνώστους, ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης ήταν ανάμεσα στους 23 συλληφθέντες για την προσπάθεια εισβολής στο Δημαρχείο Αθήνας που έγινε την Κυριακή.

Δημοσίευση 15:51’
αρθρο-newpost

Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του αντιεξουσιαστικού χώρου, για την ακρίβεια ο πιο γνωστός από… τους αγνώστους, ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης ήταν ανάμεσα στους 23 συλληφθέντες για την προσπάθεια εισβολής στο Δημαρχείο Αθήνας που έγινε την Κυριακή.

Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του αντιεξουσιαστικού χώρου, για την ακρίβεια ο πιο γνωστός από… τους αγνώστους, ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης ήταν ανάμεσα στους 23 συλληφθέντες για την προσπάθεια εισβολής στο Δημαρχείο Αθήνας που έγινε την Κυριακή. Στην πλατεία Εξαρχείων είναι γνωστός ως «Νώντας», αφού η παρουσία του στον αντεξουσιαστικό χώρο χρονολογείται από μέσα της δεκαετίας του ’70.

Ενδεικτικό της παρουσίας και της επιρροής του Σκυφτούλη είναι και το γεγονός ότι αρκετές από τις φορές που σημειώνονται κοινωνικές αναταραχές, το όνομα του βλέπει το… φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας τον Ιανουάριο του 2011, όπου σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκυφτούλης πρωτοστάτησε στην κατάληψη.

Το 2002, ο Σκυφτούλης, ήταν από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της Αντεξουσιαστικής Κίνησης (ΑΚ).

Σημείο αναφοράς της ΑΚ είναι το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Nosotros, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία των Εξαρχείων και στο οποίο πέρα από τις συνελεύσεις για να καθοριστεί η δράση της Κίνησης, υπάρχουν καλλιτεχνικά δρώμενα όπως παραστάσεις και συναυλίες, ενώ παραδίδονται και μαθήματα μουσικής, θεάτρους κλπ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως κάθε φορές που γίνονται σοβαρές ταραχές στα Εξάρχεια, τα ΜΑΤ… επισκέπτονται το Nosotros.

Παράλληλα, η ΑΚ έχει παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Πάτρα, Γιάννενα, Αγρίνιο, όντας πλέον μία από τις ομάδες με την μεγαλύτερη επιρροή στον αντεξουσιαστικό χώρο τα τελευταία χρόνια, ενώ εκδίδει και τη δική της εφημερίδα με το όνομα «Βαβυλωνία».

Βέβαια, δεν λείπουν και αυτοί που στέκονται κριτικά απέναντι στην ΑΚ και τον Νώντα Σκυφτούλη… Για την ακρίβεια κατηγορούν την Κίνηση ότι ασπάζεται τον… «Σκυφτουλισμό»!

Με άλλα λόγια κατηγορούν το Σκυφτούλη ότι επί της ουσίας αυτός πίσω από όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές της οργάνωσης.

Έχοντας αποκηρύξει τον κλεφτοπόλεμο στα στενά των Εξαρχείων «λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω άποψης», ο Σκυφτούλης, δεν στέκεται αρνητικά απέναντι στις συγκρούσεις με την αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είναι επιλογή της κοινωνίας και όχι των αντεξουσιαστών:

«Στη λογική μας είναι να συγκρουόμαστε όποτε το θέλει η κοινωνία» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του το 2008.

Παλιός γνώριμος των διωκτικών αρχών

Εδώ και πολλά χρόνια, από το 1992 για την ακρίβεια, ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές.

Συγκεκριμένα, έχει κατηγορηθεί για πράξεις που τον συνέδεαν με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η 17Ν και ο ΕΛΑ, και μαζί με τον Γιάννη Σερίφη (που και αυτός έχει απασχολήσει τις αρχές για παρόμοιες διασυνδέσεις) έχουν χαρακτηριστεί ως… «οι συνήθεις ύποπτοι».

Την πρώτη φορά μάλιστα με την κατάθεση ενός οδηγού ταξί, ο οποίος τελικά ανακάλεσε, ο Σκυφτούλης οδηγήθηκε στη φυλακή για έξι μήνες, ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια στα Σεπόλια. Το 2004, ξανακαλείται από τον ανακριτή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη το 1989, πράξη που αποδίδεται στον ΕΛΑ και την 1η Μάη. Τελικά, όλες οι εναντίον του δικογραφίες κατέληξαν στην έκδοση αθωωτικών βουλευμάτων, ενώ μέχρι και σήμερα έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της 17 Νοέμβρη

Και μπορεί να μην έχει αποδειχθεί ότι ο Σκυφτούλης είχε σχέσεις με την τρομοκρατία, ωστόσο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη το 2003. Μάλιστα, ο Σκυφτούλης είχε χαρακτηρίσει τη 17 Νοέμβρη ως «κουράγιο και αναστεναγμό της φτωχολογιάς».

Παράλληλα, στην κατάθεσή του είχε υποστηρίξει ότι η οργάνωση κράτησε πολύ μετριοπαθή στάση στην «ένοπλη κριτική» που ασκούσε: «Αν άνοιγε η 17Ν στον κόσμο θα είχατε γνωρίσει τη μεγαλύτερη λαίλαπα της ιστορίας» είπε προς το δικαστήριο.

Π.Λ 


σχετικα αρθρα