current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση17:44

Σούπερ «ψαλίδι» Βενιζέλου στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Προς συμφωνία οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα για τις μειώσεις για τα μέτρα των 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο αντιπρόεδρος και υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι μειώσεις στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα είναι τελικά μεγαλύτερες αντί του 15% που είχε γνωστοποιηθεί αρχικά, ενώ θα υπάρξουν περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Δημοσίευση 17:44’
αρθρο-newpost

Προς συμφωνία οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα για τις μειώσεις για τα μέτρα των 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο αντιπρόεδρος και υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι μειώσεις στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα είναι τελικά μεγαλύτερες αντί του 15% που είχε γνωστοποιηθεί αρχικά, ενώ θα υπάρξουν περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Προς συμφωνία οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα για τις μειώσεις για τα μέτρα των 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο αντιπρόεδρος και υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι μειώσεις στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα είναι τελικά μεγαλύτερες αντί του 15% που είχε γνωστοποιηθεί αρχικά, ενώ θα υπάρξουν περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που συμφωνήθηκε με την Τρόικα προβλέπει μείωση 15% για τις επικουρικές συντάξεις από 200 έως 300 ευρώ και 20% για πάνω από 300 ώστε να βρεθεί σημείο σύγκλισης με τη ΝΔ. Όμως για να εξοικονομηθούν συνολικά 325 εκατ. ευρώ , όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, εκτός από τα 200 που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές στις επικουρικές αναδρομικά από τον Ιανουάριο, θα κοπούν και άλλα 100 από τις κύριες των ευγενών ταμείων.

Αυτό σημαίνει μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων για το ποσό άνω των 1200 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ – ΟΤΕ , Εθνικής, Εμπορικής, Αγροτικής , πρώην ΕΤΒΑ, και πρώην Ολυμπιακής καθώς και κατά 7% στο ΝΑΤ. Επιπλέον, θα περικοπούν από τον Ιούνιο -και όχι από τον Σεπτέμβριο, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό- κατά 10% έως 12% τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, δικαστικοί κτλ) ενώ θα πάρξουν περικοπές και στις αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα σχηματισθεί κατάλογος δράσεων ανά υπουργείο ώστε το πρώτο “πακέτο” των προαπαιτούμενων να έχει υλοποιηθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και συνεδριάζει η γερμανική Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση.

Απώτατη καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση του δεύτερου “πακέτου” προαπαιτούμενων δράσεων είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και λήγει η έγκριση της δανειακής σύμβασης από διάφορα κοινοβούλια της Ε.Ε.

Τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου απασχόλησαν επίσης και τα επεισόδια της Κυριακής στο Κέντρο της Αθήνας, όπου αποφασίστηκε να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν αμεσότερα όσοι υπέστησαν ζημιές.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα και ιδεολογικής αντιμετώπισης της βίας και άρθρωσης πολιτικού λόγου που θα δημιουργήσει μέτωπο εναντίον της.

Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεδριάσει αύριο το πρωί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο προπαρασκευαστική επιτροπή για να διαμορφώσει πακέτο προτάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στο κέντρο της Αθήνας και τρόπους αποτροπής τυχόν παρόμοιων φαινομένων Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Στην παρέμβασή της, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και αρκετά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη, καθώς υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δεσμεύσεων που πρέπει να γίνουν έως τον Ιούνιο.

Τέλος το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις φρουρές στα πλοία που ταξιδεύουν σε επικίνδυνες περιοχές και του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση πόρων για τη φαρμακευτική δαπάνη και τη λειτουργία των φαρμακείων.

Παπαδήμος: Καθοριστικής σημασίας η ψήφιση του οικονομικού προγράμματος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για τη χώρα την ψήφιση από τη Βουλή του οικονομικού προγράμματος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ψήφιση του οικονομικού προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκριση του προγράμματος από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την πολιτική έγκριση της διαδικασίας του PSI και επίσης για την προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης».

Τόνισε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να γίνουν πολλά και κρίσιμα βήματα «έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση».

Γι αυτόν το λόγο, όπως είπε, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουτρουμάνης ξεκίνησαν ήδη από χθες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος, που πρέπει να υλοποιηθούν. Χωρίς αυτές τις ενέργειες, υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος, δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα και για την έγκριση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Πηγή: protothema.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα