«Είναι απαράδεκτο, δύο ημέρες μετά την απόφαση της Βουλής, για τη λήψη σκληρών  μέτρων, μια απόφαση για την  οποία οι έλληνες βουλευτές έβαλαν το εθνικό καθήκον πάνω από τη συνείδησή τους, να έχουμε μηνύματα από τη Γερμανία του τύπου  «θα δούμε, έχουμε δεύτερες σκέψεις, δεν ξέρουμε».  Είναι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η πολιτική», σχολίασε η Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».    «Οι σοσιαλιστές θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα διαφορετικό από αυτό που εκπέμπουν οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και, κυρίως, στη Γερμανία, για τους τεμπέληδες έλληνες, τους κλέφτες έλληνες το οποίο ,δυστυχώς, ακόμα συνεχίζεται».   

Για το κλίμα που επικρατεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα, η κ. Κοππά δήλωσε: «Οι ευρωβουλευτές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο προστασίας της χώρας.   

Καταλαβαίνουν πως η Ελληνική Βουλή ψήφισε τα μέτρα στη λογική, που ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι είμαστε  ανάμεσα σε δύσκολες αποφάσεις  αλλά και την απόλυτη καταστροφή, κι  ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί στην άτακτη χρεοκοπία.   

Από την άλλη διαπιστώνουν, κάθε μέρα όλο και περισσότερο, ότι η συνταγή την οποία προτείνουν, σήμερα η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι   ένα λάθος, που επιτείνει την ύφεση.   

Ιδιαίτερα έχει σοκάρει τους σοσιαλιστές το γεγονός της καταπάτησης της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων. Να σας θυμίσω ότι, πριν από δύο εβδομάδες, ψηφίστηκε μια νέα συμφωνία, μια νέα συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης, με τεράστια πλειοψηφία 26 χωρών από τις 27, μέσα στην οποία υπάρχει ένα άρθρο που λέει ότι όλα τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, που είναι αναγκαία, λαμβάνονται με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία των κοινωνικών εταίρων.   

Στην Ελλάδα, οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να γίνει μείωση του κατώτατου μισθού. Με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση η τρόικα αποφάσισε και προχώρησε στο μέτρο αυτό.   

Αυτή η απόφαση έχει σοκάρει όλο το στρατόπεδο των σοσιαλιστών. Γιατί αυτό που συμβαίνει δεν συνάδει με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Κι αυτό που βλέπουν οι σοσιαλιστές είναι ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στη κοινωνική Ευρώπη, στις εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών», τόνισε η κ. Κοππά.  

Εν κατακλείδι, αναφέρθηκε στη σοσιαλιστική οικονομική τρόικα, που θα έρθει στη χώρα μας. «Όταν λέμε τρόικα, μιλάμε για τρεις διακεκριμένους, πρώην υπουργούς Οικονομικών του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Βουλγαρίας, με βαθιές γνώσεις κι εμπειρία ,οι ο οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα και θα μιλήσουν με φορείς, Ινστιτούτα, τα συνδικάτα, τη ΓΣΕΕ και με βάση τα πραγματικά στοιχεία της Ελλάδας κι όχι αφηρημένα, να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις σε θέματα ανάπτυξης, ανεργίας και συγκεκριμένων προοπτικών για την ελληνική οικονομία.   

Χωρίς, σε καμία περίπτωση, να ακυρώνουν την υποχρέωση της χώρας μας να τηρήσει το μνημόνιο».