Όλα είναι έτοιμα και το πακέτο οριστικοποιήθηκε δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, τονίζοντας παράλληλα ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος». Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι απομένουν τεχνικά «αλλά και, κατά βάθος, πολιτικά» ζητήματα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν στο Εuroworking Group την Κυριακή, ώστε τη Δευτέρα «με το καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά, να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και να ανακοινωθεί επισήμως το PSI.

Ο κ. Βενιζέλος παράλληλα αναφέρθηκε στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής λέγοντας πως «το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία 2/3 το νέο πρόγραμμα». 

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη είπε πως «αντικείμενο της συζήτησης είναι και η πολιτική κατάσταση και η κοινωνική κατάσταση». 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι τέθηκε θέμα για «το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες» καθώς και το ζήτημα εάν μετά τις επόμενες εκλογές το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί. Ο υπ. Οικονομικών πρόσθεσε επίσης ότι τέθηκε και θέμα για τη στάση των άλλων κομμάτων.  «Από εμάς εξαρτάται αν αυτές τις ημέρες θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ενότητα» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους ζητούν έξοδο της χώρας από το ευρώ λέγοντας ότι  «δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη χώρα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τους μισθούς, τις συντάξεις και το επίπεδο ζωής».

Αναφερόμενος στους ευρωπαίους ομολόγους είπε: «Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά αυτοί θέλουν να ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν μία χώρα που έχει συνέπεια, και όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με ανακοίνωσή του εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπ. Οικονομικών θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντησή του, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Όπως διευκρινίσε, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Ακόμη, σημειώσε ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης διαπιστώνουν ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης» για την Αθήνα αλλά και ότι θα διασφαλιστεί πως προτεραιότητα θα έχει η αποπληρωμή του χρέους» κατέληξε ο κ.Γιουνκέρ.


Σχετικό θέμα:  Reuters: Αναβολή του πακέτου διάσωσης μέχρι τις εκλογές - Eπιφυλάξεις ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους
TAGS