Ευθυγραμμισμένοι δείχνουν να εμφανίζονται Λουκάς Παπαδήμος και Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με τα προσδωκόμενα από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κρίσιμη λόγω των αποφάσεων που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση. Το γεγονός ότι η συνοπτική ενημέρωση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ταυτιζόταν απολύτως με τα όσα περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αμέσως μετά τις συναντήσεις Παπαδήμου με Σαμαρά και Παπανδρέου, αναδεικνύεται ίσως ως η πιο ισχυρή απόδειξη της κοινής πλεύσης στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της νέας συμφωνίας.

Εξερχόμενος από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς το Eurogroup της Δευτέρας σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που έπρεπε, ο ελληνικός λαός έχει κάνει αυτά που έπρεπε». Παράλληλα ο κ. Σαμαράς –προφανώς εμμένοντας στην αντίληψη ότι το ζήτημα έχει κλείσει μετά το psi- τόνισε ότι μεταξύ των δύο ανδρών δεν έγινε καμία κουβέντα περί τις εκλογές ενώ άφησε και ανοιχτό το θέμα του λογαριασμού μεσεγγύησης, για τον οποίο δείχνουν να επιμένουν οι Γερμανοί.

Στον αντίποδα, στη φειδωλή ενημέρωση που έγινε από πλευράς του κ. Παπανδρέου, επισημάνθηκε ότι αναφορικά με το Eurogroup της Δευτέρας «βρίσκονται όλα στον αέρα. Σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «προχωράμε κανονικά, περιμένουμε την Δευτέρα το "πράσινο φως" για το PSI».

Παράλληλα, ο κ. Καψής υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά για τα μέτρα –ως επί το πλείστον ισοδύναμα- έχουν γίνει αποδεκτές από τους Ευρωπαίους και απέκρουσε τις γερμανικές παραινέσεις περί παράτασης των εκλογών λέγοντας ότι αυτές είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.

Αγκάθι παρ’ όλ’ αυτά, παραμένουν οι χώρες με τα «ΑΑΑ», από τις οποίες εκφράζεται δυσπιστία αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να ικανοποιήσει τα προβλεπόμενα. Σημειώνεται πάντως ότι οι χώρες αυτές –Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία- καλούνται να εγκρίνουν τη νέα σύμβαση από τα εθνικά τους Κοινοβούλια.

 

Πάνος ΡασσιάςΣχετικό θέμα: Mπεγλίτης: Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μετακινούν συνεχώς τα γκολπόστ στο γήπεδο