«Υπάρχει μια γνώμη σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης ότι δεν λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Μας βλέπουν, λίγο πολύ, ως μια ανατολική Γερμανία, την οποία πρέπει να τη φτιάξουν, να την αναδιοργανώσουν με τα πρότυπα τα οποία οι ίδιοι έχουν στο μυαλό τους», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, στον «ΒΗΜΑ 99,5».   «Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο όπως λειτούργησαν σε χώρες, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ήδη υπάρχουσες λειτουργούσες χώρες με ορθολογικό τρόπο. Καθότι δεν μπορείς να διατάξεις μια χώρα μέσα σε δύο ή τρία χρόνια χωρίς να παίρνεις υπόψιν σου και τη δική της ιστορία και τις προδιαγραφές που έχει για μια αναπτυξιακή πορεία», είπε για την άποψη που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα. 
 
Και συνέχισε, αναφερόμενος στη δημοσιονομική λιτότητα, «Αυτό, το οποίο έγινε το τελευταίο διάστημα, η εφαρμογή μιας δημοσιονομικής λιτότητας, που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνει, καθότι ξοδεύαμε πολύ περισσότερα απ' ότι το κράτος μπορούσε να εισπράξει και να παράξει, κι αυτό σωστά έπρεπε να γίνει, παρότι αυτή η δημοσιονομική λιτότητα πολλές φορές  δεν έγινε με τους καλύτερους όρους που θα έπρεπε να γίνει. Θα μπορούσαν να κοπούν πολύ περισσότερες δαπάνες. 
 
Υπάρχουν πολλές λειτουργικές δαπάνες στα υπουργεία, οι οποίες με στόχευση θα μπορούσαν να μειωθούν. Να μειωθεί και ο δημόσιος τομέας και να αναδιοργανωθεί. Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε. Γιατί και το πολιτικό σύστημα ήρθε αντιμέτωπο με τον εαυτό του.   

Χρειαζόμαστε αλλαγή υποδείγματος στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτά, τα οποία κάναμε μέχρι τότε κι  εν πολλοίς συνεχίζουμε να κάνουμε και τα δύο τελευταία χρόνια λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Παρά το γεγενός ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες συμμαζέματος.   

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποφασίσει τι είδους κράτος θέλει, πόσο μεγάλο κράτος που θα πρέπει να παρεμβαίνει και που δεν θα πρέπει.   

Δεν μπορούμε να έχουμε δημόσιο τομέα σ' όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ποιός θα πρέπει να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος αυτού του κράτους στο δημόσιο τομέα; Κι από εκεί και πέρα, αφού ορίσει αυτές τις συντεταγμένες με ποιό τρόπο θα γίνει η ανάπτυξη στη χώρα μας. Μπορεί να γίνει κρατικοεξαρτώμενη με δανεισμούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να το πούμε καθαρά στον ελληνικό λαό. Άρα η αναδιάταξη του μοντέλου προϋποθέτει ένα εύρος μεταρρυθμίσεων».