current views are: 1

16 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση18:44

Mπεγλίτης: Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μετακινούν συνεχώς τα γκολπόστ στο γήπεδο

Η ανασκόπηση της κατάστασης και των δεδομένων, υπό το φως της χτεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και εν όψει της νέας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Δημοσίευση 18:44’
αρθρο-newpost

Η ανασκόπηση της κατάστασης και των δεδομένων, υπό το φως της χτεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και εν όψει της νέας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Η ανασκόπηση της κατάστασης και των δεδομένων, υπό το φως της χτεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και εν όψει της νέας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας με δημοσιογράφους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο, είπε ο κ. Μπεγλίτης. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφύλαξης και δυσπιστίας από τους ευρωπαίους εταίρους μας, κυρίως από ορισμένες χώρες της ομάδας των “ΑΑΑ”, τόσο στο πολιτικό σκέλος, δηλαδή σε σχέση με τις πολιτικές δεσμεύσεις όσο και στο οικονομικό σκέλος, δηλαδή το οικονομικό πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε στους κρίσιμους σταθμούς από εδώ και πέρα, ξεκινώντας από την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και στη συνέχεια, την έναρξη της διαδικασίας της δημόσιας πρόσκλησης για το PSI έως και τα κρίσιμα στάδια της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης στη γερμανική Βουλή, στις 27 Φεβρουαρίου, και τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

«Αμέσως μετά υπολογίζουμε στο νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση, άρα η ελληνική Βουλή πρέπει να είναι ανοικτή τον Μάρτιο για να μπορέσει να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπογράμμισε ότι για το ΠΑΣΟΚ η «πρώτη» και «θεμελιώδης» προτεραιότητα είναι η χώρα, η κυβέρνηση Παπαδήμου, «την οποία στηρίζουμε» και συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμβάλλει στην προσπάθεια για ενίσχυση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης για να δώσει τη μάχη.

«Η αίσθησή μας είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μετακινούν συνεχώς τα γκολπόστ στο γήπεδο, κάτι που δημιουργεί μείζονα ερωτηματικά και μεγάλους προβληματισμούς, βαρύνοντας την ατμόσφαιρα της κατάστασης των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικότερα της δικής μας ως χώρας που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.

Σχετικά με τα εσωτερικά ζητήματα της παράταξης, τα οποία, όπως είπε, έρχονται μετά το εθνικό ζήτημα της σωτηρίας της χώρας, ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να οδεύουμε με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, όπως ψηφίστηκαν».

Τόνισε δε ότι τα χρονικά περιθώρια και οι σταθμοί των υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι ασφυκτικά και πως όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπαχθούν σε αυτό.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμά μας» και πως η εισήγηση του προέδρου στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι ότι «προχωρούμε με βάση τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μπεγλίτης ενημέρωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Ειδικότερα, είπε ότι υπάρχει γενικότερη συμφωνία των κομμάτων και ότι αναμένεται από μέρα σε μέρα η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την τροπολογία από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να δοθεί η τέταρτη δόση για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα