Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε σήμερα τους πολιτικούς ηγέτες σε Αθήνα και Βερολίνο να επιδείξουν μετριοπάθεια, μετά τις σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. «Καλώ τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να μην συμμετάσχουν στην κλιμάκωση μιας τέτοιας αντιπαράθεσης. Η μετριοπάθεια είναι ο αναγκαίος κανόνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βεστερβέλε.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια κριτική απέναντι στη Γερμανία και στους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων (για την ελληνική κρίση). Είναι απαραίτητο να συμβάλλουν όλοι ώστε ο διάλογος να διεξαχθεί σε μετριοπαθείς τόνους», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

«Αυτό ισχύει και για εμάς αλλά επίσης και για την ελληνική ηγεσία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Βεστερβέλε.

Στο μεταξύ, έκκληση για ηπιότερους τόνους απηύθυναν και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί. «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τους τόνους να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο», τόνισε ο Χέρμαν Γκρέε, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας να πρυτανεύσει η ηρεμία.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ δήλωσε πως αυτές αποδεικνύουν «πως υπάρχει αρκετή νευρικότητα αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι επιδεικνύουν «μεγάλη αλληλεγγύη αυτή τη στιγμή σταθεροποιώντας μακροπρόθεσμα την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά» και σε αντάλλαγμα ζητούν από την ελληνική πλευρά «μία αλλαγή συμπεριφοράς και μέτρα που θα οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη πως οι συμφωνίες μας θα τηρηθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki.gr