Την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού έθεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μετά την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει ακόμα επίσημα αν και είναι αμφίβολο ότι η παραίτηση θα γίνει δεκτή. Ο κ. Γερουλάνος, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, μετέβη στην Ολυμπία.
«Ηταν θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως να παραιτηθώ, αφού σημειώθηκαν δύο κλοπές σε μουσεία» δήλωσε στο «Βήμα» ο υπουργός Πολιτισμού. «Η πρώτη κλοπή ήταν στην Εθνική Πινακοθήκη και τώρα στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι μία κλοπή σε μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας, δεν είχα άλλη επιλογή. Το θλεσω την παρίτησή μου στον πρωθυπουργό ήταν το λιγότερο που έπρεπε να κάνω».  

Οσο αφορά για το θέμα της παραίτησής του, την οποία υπέβαλε μέσω του κ. Παντελή Καψή στον πρωθυπουργό ο ίδιος απαντά «εξαρτάται από τι θα μου πει ο πρωθυπουργός για το θέμα». 

Το χρονικό της ληστείας

Περίπου ένα μήνα μετά την κλοπή του αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη, στο στόχαστρο των ληστών μπήκε σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 7:30, στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο κουκουλοφόροι, ντυμένοι με στολές παραλλαγής επιτέθηκαν στη γυναίκα φύλακα, την ώρα που αυτή απενεργοποίησε τον συναγερμό για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία. Με την απειλή όπλων και μιλώντας σπαστά ελληνικά, την οδήγησαν στο εσωτερικό, όπου την έδεσαν σε καρέκλα, τη φίμωσαν και ανενόχλητοι έσπασαν τις προθήκες του μουσείου και άρπαξαν τα αρχαία αντικείμενα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ληστές έκλεψαν περίπου 65 αρχαία αντικείμενα όλα μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό δαχτυλίδι.


Στη συνέχεια, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια από το παλαιό μουσείο και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.

«Έκλεψαν περίπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού, από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία» ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όσον αφορά τη φύλαξη του μουσείου είπε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι εδώ, είναι τρεις. Σχετικά με τη φύλακα που ήλθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε:

«Μας εξήγησε το συμβάν, αλλά από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία». Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. 

Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών.

Τους χώρους τόσο μέσα στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και εκτός, ερευνούν οι αστυνομικοί, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, που μπορεί να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών της ληστείας. Επιπλέον, εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα. Επίσης αναμένεται να πάρουν καταθέσεις από υπάλληλους του μουσείου, αλλά και κατοίκους της περιοχής, που ενδεχομένως να είδαν τους δράστες, είτε όταν κατευθύνονταν στο μουσείο, είτε όταν έφευγαν.

Στην Αρχαία Ολυμπία έχουν μεταβεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας. Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».

«Από το εσωτερικό του μουσείου δεν έχει κλαπεί ξανά κάτι, αλλά από τον έξω χώρο έχουν κλαπεί αντικείμενα παλαιότερα» δήλωσε από την πλευρά του στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει και στα Μουσεία της υπόλοιπης χώρας αφού το γεγονός ότι ζητούσαν από την φύλακα να τους δείξει που υπάρχει «στεφάνι χρυσό» και τα γραμματόσημα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αρχές.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία που σημειώνεται επί υπουργίας του Παύλου Γερουλάνου, μετά την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την
 Εθνική Πινακοθήκη πριν από ένα μήνα.


Σχετικά Θέματα:
 

Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ η ληστεία στην Αρχαία Ολύμπια