«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τον Μ. Βορίδη και τον Α. Γεωργιάδη», δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στον «ΒΗΜΑ 99,5», σχετικά με την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία.    Η κ. Γιαννάκου θεωρεί πως πρέπει να γίνουν εκλογές, «όχι γιατί δεν έχει εντολή αυτή η κυβέρνηση, όμως έχει χαθεί η δεδηλωμένη από το κυβερνών κόμμα. Κι από την άλλη πλευρά, ας αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση, η οποία είναι πολύ βαριά, γιατί η κυβέρνηση η οποία είχε τη δεδηλωμένη, δεν είχε τη στήριξη του ελληνικού λαού γιατί με άλλο πρόγραμμα κατέβηκε και με άλλο κυβέρνησε», επεσήμανε.   

Στη συνέχεια, μιλώντας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι θα μας βγάλουν από την Ευρωζώνη. Υπάρχει μια μερίδα πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη που δημιουργεί αυτό το κλίμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.  

Στην αρχή, υπήρχε ο φόβος ότι μια αποπομπή, μιας χώρας, από την ευρωζώνη, θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στο σύνολο της Ευρώπης. Τώρα ορισμένοι ισχυρίζονται ότι, ίσως, τα προβλήματα αυτά είναι διαχειρίσιμα.
   
Βέβαια όλα αυτά τα οποία λέγονται δεν είναι και πολύ σοβαρά. Στην οικονομία, όπως δεν περίμενε κανείς την παγκόσμια κρίση να δημιουργήσει τέτοια λαίλαπα σε βάρος όλων των χωρών, έτσι και στα οικονομικά οι προβλέψεις δεν είναι πάρα πολύ εύκολες. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα.  

Το θέμα της Ευρωπαϊκής συνοχής είναι μείζον θέμα. Και νομίζω ότι δεν μπορεί  με μια μονοκονδυλιά ορισμένοι, σήμερα, αισθανόμενοι ότι όλα έχουν τακτοποιηθεί για λογαριασμό τους να διαγράψουν μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Αυτό αποτελεί την αρχή του τέλους της Ευρωπαικής Ένωσης».   

Για τον Β. Σόιμπλε και τις δηλώσεις του, η κ. Γιαννάκου είπε: «Ο κ. Σόιμπλε είναι και ο αρχιτέκτονας της βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα. Κι εγώ θα έλεγα γενικότερα ότι οι δηλώσεις ένθεν κι ένθεν, έχουν κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στη ψυχολογία των λαών.   

Κι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο. Όταν κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν συγκεντρώσεις τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία και βγαίνουν πολίτες και τα μέλη των κομμάτων  και κάνουν δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας αυτό παίζει ένα ρόλο.  
Εμείς που έχουμε περισσότερη ανάγκη ας αντιδράσουμε σ' όλα αυτά με ένα διαφορετικό τρόπο. Όχι με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν ορισμένοι βορειοευρωπαίοι.   

Εγώ και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπα ξεκάθαρα ότι το λεκτικό ορισμένων ευρωπαϊκών ηγεσιών είναι απαράδεκτο και ειδικά η Γερμανική πλευρά, η οποία έχει και την ιστορία και τη γνώση περί τίνος πρόκειται. Καταλαβαίνουν όλοι τι εννοώ.    

Η Γερμανία δεν έπρεπε να τα κάνει αυτά. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.  Αν δεν θέλουν να δώσουν αυτή τη βοήθεια, να μην τη δώσουν. Αλλά όλη αυτή η γκρίνια, η προσπάθεια και η συνεχής επάνοδος στα σενάρια και η γλώσσα, δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους στην Ευρώπη.   

Δεν έχουν τρελαθεί ξαφνικά όλοι να ωρύονται. Υπάρχουν πάρα πολλοί, κι όχι μόνο μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που το βρίσκουν όλο αυτό  που κάνουν  ελάχιστα έξυπνο. Εμείς ας είμαστε πιο φειδωλοί».   

Τέλος, η κ. Γιαννάκου εκτιμά πως θα πάρουμε τη βοήθεια, αλλά με αρκετές δυσκολίες. «Θα υπάρξουν κι άλλες τριβές και γκρίνιες. Τώρα τους απασχολεί τι θα γίνει με τις εκλογές. Βλέπουν τις διάφορες δημοσκοπήσεις κι ότι κάποια κόμματα που έχουν αντιευρωπαϊκή στάση είναι υψηλά κι ότι έχουν μια ανησυχία ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα».