Ένα συνοικέσιο που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, ολοκληρώθηκε και επίσημα σήμερα το πρωί με τον πολιτικό γάμο της ΝΔ με τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα διεύρυνσης τόσο προς τα δεξιότερα όσο και προς τ’ αριστερότερα που θα επιδιώξει ο Α. Σαμαράς στο δρόμο προς τις εκλογές, προκειμένου να διασφαλίσει την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία. 
Ο Μάκης Βορίδης –όπως επανειλλημμένα και σε στοχευμένα χρονικά σημεία έχει γράψει το Newpost.gr- φλέρταρε με την ΝΔ πολλούς μήνες. Πέραν των διενέξεών του με τον Γ. Καρατζαφέρη, οι οποίες κατά καιρούς γνωστοποιούνταν –με εντονότερη ίσως την άρνηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. να τον χρίσει υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής- ο κ. Βορίδης παρέμενε ως όφειλε στις τάξεις του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς δεν είχε διαπιστωθεί κάποια σημαντική διαφοροποίηση ιδεολογικού χαρακτήρα με τον κ. Καρατζαφέρη. 

Η ψηφοφορία της Κυριακής αποτέλεσε ακριβώς αυτή τη διαφοροποίηση με το Μ. Βορίδη να αισθάνεται απελευθερωμένος να ψηφίσει κατά συνείδηση, ιδιαίτερα μετά τη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών και των εμπειριών που απέκτησε από την καθημερινή του συναναστροφή με τους εκπροσώπους της τρόικας. Άλλωστε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Σαμαράς ήταν εκ των υπέρμαχων της παραμονής του κ. Βορίδη στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και μετά την αποχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ. 

Η άτυπη συνεργασία του Μάκη Βορίδη με την ΝΔ όμως είχε καταγραφεί από το παρελθόν ακόμη, σε ζητήματα στα οποία υπήρχε συναντίληψη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η βασικότερη ίσως περίπτωση ήταν αυτή της σύμφωνης γνώμης της ΝΔ προς το ν/σ της Α. Διαμαντοπούλου για την Παιδεία. 

Όπως είχε αποκαλύψει τότε το Newpost.gr, το κοινοβουλευτικό αίτημα του ΛΑ.Ο.Σ. για αναβολή της ψηφοφορίας κατά μία ημέρα συνέτεινε στη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, όπου ο Α. Σαμαράς συναποφάσισε με τους επιτελείς του να στηρίξει το νομοσχέδιο για την Παιδεία –μετά βέβαια τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου στα δύο βασικά ζητήματα στα οποία η ΝΔ αντιτίθετο. 

Η σχέση ανάμεσα στον Μ. Βορίδη και τον Άδ. Γεωργιάδη χτίστηκε σταδιακά και επισφραγίστηκε μεσοβδόμαδα, σε συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΝΔ και τον Υπουργό Μεταφορών. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε, κατά τα φαινόμενα, και η προσχώρηση του Άδωνη Γεωργιάδη (παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Φαήλου Κρανιδιώτη περί διαφορετικής «πολιτικής αισθητικής»). 

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Γεωργιάδης συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τα οποία είναι χρήσιμα –ίσως ακόμη και απαραίτητα- για το προφίλ της διεύρυνσης που επιθυμεί να φιλοτεχνήσει για την ΝΔ ο κ. Σαμαράς. Αν και θεωρείται βέβαιον ότι υπέρ του βάρυνε και η άποψη του κ. Βορίδη, συνυπολογίζεται ότι αδικείται ο ίδιος από τη δημόσια εικόνα του. Επιπρόσθετα, είναι αυταπόδεικτο ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει ευρύ ακροατήριο αλλά και συγκεκριμένο, πιστό, εκλογικό κοινό. 

Ωστόσο, στην πολιτική πορεία του κ. Γεωργιάδη καταγράφονται στοιχεία τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει η ΝΔ. Κατ’ αρχάς, ο πρ. υφυπουργός Ναυτιλίας κατάφερε στη σύντομη παρουσία του στον υπουργικό θώκο να αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με το εφοπλιστικό λόμπι. Σε μια στιγμή μάλιστα, ιδιαιτέρως κρίσιμη με τις πιέσεις των εφοπλιστών να έχουν πολιτικό συνομιλητή με αποκλειστική αρμοδιότητα τα θέματα ναυτιλίας, να έχουν καταστεί μη διαχειρίσιμες. 

Τελευταίο αλλά διόλου ευκαταφρόνητο πλεονέκτημα στα υπέρ του κ. Γεωργιάδη, είναι η προσωπική του σχέση με τον κλάδο των ταξί. Η –προ μηνών- αντίθεση του Θύμιου Λυμπερόπουλου στη φιλελεύθερη –όπως εμφανίστηκε- στάση της ΝΔ στο θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος, προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις της Συγγρού με τη συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη. 

Τόσο η υπουργική στάση αντίθεσης του κ. Βορίδη στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του επαγγέλματος όσο και οι εμφανίσεις του κ. Γεωργιάδη στο πλευρό του κ. Λυμπερόπουλου, εκτιμάται από την Συγγρού ότι θα συντελέσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών. Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Και επίσημα στη ΝΔ Βορίδης και Άδωνις- Παρέδωσαν τις βουλευτικές τους έδρες