Συνεδριάζει εκτάκτως έως αυτή την ώρα του υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης και του PSI, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου με τα επώδυνα μέτρα με περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ατζέντα ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει για τις «προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος και υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011».

Στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού προβλέπεται, ακόμη, να συζητηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις, συμπεριλαμβάνομένων και των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης του νέου δανείου.

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εισηγηθεί τα ν/σ για την αξιοποίηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και του Ελληνικού. Ο υπουργός, κατα την είσοδό του, δήλωσε ότι αυτά τα δύο ν/σ έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και δίνουν το σύνθημα ότι μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, μετά την επικύρωση των μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και των επιμέρους ρυθμίσεων του εφαρμοστικού νόμου του νέου μνημονίου, ο εφαρμοστικός και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την ενσωμάτωση των περικοπών ύψους 3,2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, αναμένεται να κατατεθούν σε ένα ενιαίο κείμενο στη Βουλή.
Την Κυριακή το Euroworking group (EWG) αρχίζει την προετοιμασία του κρίσιμου συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης.


Με πληροφορίες από in.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ