Έπειτα από 598 ημέρες ο έμπιστος της καγκελαρίου Μέρκελ, Κρίστιαν Βουλφ, παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο της Γερμανίας χτυπημένος από οικονομικό σκάνδαλο που αποκάλυψε η λαϊκή εφημερίδα Bild. Τι θα θυμούνται οι Γερμανοί από την προεδρία του; Απολύτως τίποτα, αν εξαιρέσουμε τα ακριβά γούστα και την τάση του προς.... πολυτελείς συνήθειες. Ο Κρίστιαν Βουλφ σε ηλικία 51 ετών έγινε ο νεότερος και 10ος κατά σειρά πρόεδρος της Γερμανίας, ταυτόχρονα όμως έγινε και ο πρώτος πρόεδρος του οποίου ήρθη η ασυλία έπειτα από δημοσίευμα της περιβόητης Bild. Θεωρήθηκε πολλά υποσχόμενος πολιτικός, με προοπτικές ακόμα και για την διεκδίκηση της Καγκελαρίας, όμως οι φιλοδοξίες του είχαν... ταβάνι, κάτι που δεν είχε η λατρεία του για τις απολαύσεις της ζωής.

Ο Βουλφ γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια στο Όσναμπρικ και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της περιοχής. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Οι γονείς του είχαν χωρίσει όταν ήταν δύο ετών, αργότερα εγκατέλειψε το σπίτι και ο πατριός του και ο ίδιος έπρεπε να αναλάβει τις φροντίδες της άρρωστης μητέρας του και των δύο αδελφών του.

Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Διετέλεσε πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας από το 2003 έως το 2010. Όταν αναλάμβανε τον προεδρικό θώκο το καλοκαίρι του 2010, είχε τη φήμη του εργατικού και αξιόπιστου πολιτικού και ανθρώπου χαμηλών τόνων.

Έμπιστος της Μέρκελ και οι φιλοδοξίες με... ταβάνι

Τρεις μόνο μέρες μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Κέλερ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωνε: «Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τον Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο προτείνουμε για την προεδρία της δημοκρατίας. Ο Κρίστιαν Βουλφ είναι ένας άνθρωπος -έτσι τον γνώρισα την εποχή της γερμανικής επανένωσης- που ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και λέει ναι στις προκλήσεις. Πρόκειται για ένα δημιουργικό άνθρωπο που ξέρει να προσεγγίζει τους συνανθρώπους του. Διαθέτει σύστημα αξιών, από το οποίο αντλεί προσανατολισμό. Πιστεύω ότι θα είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος».

Το πολιτικό του προφίλ χαρακτηρίστηκε εξισορροπητικό, ρεαλιστικό και ψύχραιμο, ενώ έχαιρε υψηλής δημοτικότητας, η οποία είχε ξεπεράσει κατά καιρούς και αυτήν της Γερμανίδας καγκελαρίου, θεωρούμενος ως χαρισματικός άνδρας που ενσαρκώνει το σύγχρονο προφίλ της Γερμανίας. Έτσι κυκλοφόρησαν σενάρια ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό ανταγωνιστή της Μέρκελ όμως, όπως ίδιος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σε συνέντευξη τύπου το καλοκαίρι του 2008, του έλειπε «η απαραίτητη βούληση για εξουσία και η ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε όλα αυτά», τα οποία προβλέπει το αξίωμα του καγκελαρίου.

Η ανάδειξή του σε πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό τις ευλογίες της Μέρκελ με επιφυλάξεις από το Βερολίνο, αφού θεωρήθηκε «ανταμοιβή» της πορείας του στο CDU.


Η λαμπερή Μπετίνα Βουλφ

Στη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας του κ. Βουλφ συνέβαλε καθοριστικά η σύζυγός του Μπετίνα. Πολλοί υποστήριξαν ότι στο πλευρό της άλλαξε προφίλ και προσέγγισε την πλούσια κοινωνία του Ανnόβερου, όπως φάνηκε και στη συνέχεια.

Mε την σύζυγό του ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου τον Μάρτιο του 2008 και δύο μήνες αργότερα απέκτησαν έναν γιό. Δύο χρόνια νωρίτερα ο Βουλφ είχε πάρει διαζύγιο από την πρώην σύζυγό του, με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη. Η 38χρονη Μπετίνα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή ως παρουσία, αθλητική και με χαρακτηριστικό ένα τατουάζ στον ώμο. Η κυρία Βουλφ ως άλλοτε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων είχε ιδιαίτερα καλή σχέση με τα φλας και τις κάμερες.


Η αρχή του τέλους

Αφορμή για την κατάθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο του αιτήματος άρσης της ασυλίας του γερμανού προέδρου ήταν η υποψία παθητικής δωροδοκίας από τον παραγωγό ταινιών Ντάβιντ Γκρένεβαλντ, η οποία βγήκε στο φως της δημοσιότητας από την λαϊκή εφημερίδα Bild. Το 2007, στο διάστημα της πρωθυπουργίας του στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας ο Γκρένεβαλντ φέρεται πλήρωσε ένα πολυτελές ταξίδι του Βουλφ στο νησί Σιλτ. Νωρίτερα ο Γερμανος πρόεδρος είχε παράσχει στον επιχειρηματία προνομιακές χρηματικές εγγυήσεις.

Την Πέμπτη το βράδυ, έπειτα από δύο μήνες αποκαλύψεων, η εισαγγελία του Αννόβερου ζήτησε την άρση της ασυλίας του Kρίστιαν Βουλφ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν υποψίες για κατάχρηση του αξιώματος. Η τελική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θεωρούν ότι ο γερμανός πρόεδρος διαθέτει πια το ηθικό ανάστημα για να παραμείνει στην θέση του. Χθες ανακοίνωσε την παραίτησή του.«Αόρατος», χωρίς στίγμα, κοσμικός

Ο Κρίστιαν Βουλφ δεν κατάφερε να αποκτήσει πολιτικό στίγμα και να δικαιώσει τις προσδοκίες για το πρόσωπό του. Αν και διαθέτει ευχέρεια λόγου, τα όσα είπε κατά καιρούς δεν έπεισαν τους πολίτες. Στη μνήμη της γερμανικής κοινής γνώμης θα παραμείνει η πρόσφατη αναφορά του1 ότι μαζί με το Χριστιανισμό και Ιουδαϊσμό, στη Γερμανία ανήκει και το Ισλάμ. Την προσοχή συγκέντρωσε και η κριτική που άσκησε το περασμένο καλοκαίρι για τη μαζική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Όταν ανέλαβε το αξίωμά του ο Κρίστιαν Βουλφ δήλωνε ότι θέλει να χτίσει γέφυτες μεταξύ των ανθρώπων και αντιτάχθηκε στην πόλωση. Κάτι τέτοιο δεν το κατάφερε.

O πρώην πρόεδρος της Γερμανίας πλήρωσε την «κοσμική» ζωή του και το γεγονός ότι άφησε τους πλούσιους φίλους του να πληρώσουν για τις πανάκριβες διακοπές τους. Ο Κρίστιαν Βουλφ έδωσε την εικόνα ενός ανθρώπου που εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του για προσωπικές απολαύσεις (σπίτι, αυτοκίνητο, ταξίδια) και δεν χαρακτηρίστηκε άδικα «βασιλιάς των εκπτώσεων».

Ένα είναι σίγουρο, όπως έγραψε το Spiegel: Ο Κρίστιαν Βουλφ δεν είχε το ειδικό βάρος για να είναι πρώτος πολίτης της χώρας.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με πληροφορίες από Deutsche Welle/spiegel/rnz.de