current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση04:44

Ο Παπαδήμος στο Eurogroup και μετά στην Οδό Νίκης…

Τρία ζητήματα πρέπει να διευθετήσει ο Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες το απόγευμα. Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τον έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους, τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον ειδικό λογαριασμό.

Δημοσίευση 04:44’
αρθρο-newpost

Τρία ζητήματα πρέπει να διευθετήσει ο Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες το απόγευμα. Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τον έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους, τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον ειδικό λογαριασμό.

Τρία ζητήματα πρέπει να διευθετήσει ο Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες το απόγευμα. Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τον έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους, τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον ειδικό λογαριασμό. Η συνάντηση με τον Γιουνκέρ σήμερα είναι αρκούντως κρίσιμη, ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη αιτία που ο πρωθυπουργός θεώρησε αναγκαίο να εγκαταλείψει την Αθήνα. Υπάρχει και κάτι ακόμα. Αν εγκριθεί η δανειακή σύμβαση, ο Βενιζέλος θα παραιτηθεί, ενδεχομένως ως το τέλος της εβδομάδας μπορεί όμως και την Τρίτη.

Ο Παπαδήμος, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, μάλλον θα παραστεί σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και δεν αποκλείεται να αναλάβει και αυτό το αξίωμα, όπως ο Μόντι. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής με τους Μέρκελ και Μόντι.

Ανασχηματισμό ούτως ή άλλως δεν θέλει να κάνει και αυτός ήταν ο λόγος που δεν δέχτηκε την παραίτηση Γερουλάνου. Το σχέδιο να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο στον Τάσο Γιαννίτση μάλλον ακυρώνεται μαζί με τον ανσχηματισμό, μπορεί όμως να αναλάβει μια θέση κλειδί στο Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης.  

Ο Βενιζέλος πάλι θεωρεί ότι με την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης η δική του δουλειά στο Eurogroup έχει ολοκληρωθεί και μπορεί πλέον να αφοσιωθεί στην κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Αγαπητός δεν έγινε άλλωστε ποτέ σε αυτόν τον κύκλο, και δεν χρειαζόταν να δίνει δύο συνεντεύξεις την ημέρα ο Σόιμπλε για να καταλάβουμε ότι εμφανιζόταν στις συνόδους χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα αλλά με εμπνευσμένες μακροσκελείς ομιλίες, κάτι που εκνεύριζε δεόντως τους προτεστάντες, ακριβολόγους και λιγόλογους υπουργούς Οικονομικών των χωρών με την πιστοληπτική ικανότητα τρία Αλφα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αναγνωρίζουν, ότι αν είχε μείνει ο Παπακωνσταντίνου στη θέση του ή αν είχε αναλάβει κάποιος τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση θα είχε πέσει και η χώρα θα είχε πτωχεύσει ή τον Ιούλιο ή το Νοέμβριο.   

Ο Παπαδήμος έχει ακόμα ένα λόγο να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών. Αν το δάνειο εγκριθεί σήμερα και περάσει από τη γερμανική βουλή τη Δευτέρα, έχει συμφωνήσει με τη Μέρκελ σε ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, το οποίο προφανώς οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται σε κανέναν άλλον.       

Θέμης Δαγκλής

Σχετικό θέμα: Η ώρα της αλήθειας τώρα στο Eurogroup – Πιθανή παρέμβαση από Παπαδήμο


σχετικα αρθρα