current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση18:36

Δεν ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση για την ονομασία ο Νίμιτς

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, κατά την επίσκεψή που πραγματοποιεί στα Σκόπια και στην Αθήνα.

Δημοσίευση 18:36’
αρθρο-newpost

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, κατά την επίσκεψή που πραγματοποιεί στα Σκόπια και στην Αθήνα.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, κατά την επίσκεψή που πραγματοποιεί στα Σκόπια και στην Αθήνα. «Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο» ανέφερε ακόμη ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών που είχε σήμερα στα Σκόπια με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς είπε ότι σκοπός των συναντήσεων του στα Σκόπια ήταν να ακούσει τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η κυβέρνηση εδώ μου μετέφερε με σαφήνεια τις θέσεις της και μου εξέφρασε τη βούληση της για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις. Θα μεταφέρω τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχω στην Αθήνα την Τετάρτη και από εκεί και πέρα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια.

Σε ερώτηση εάν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν θέτει ποτέ χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις.

Σε άλλη ερώτηση αν η χώρα μπορεί να καταστεί μέλος διεθνών οργανισμών με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η χώρα είναι ήδη μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών υπό την προσωρινή ονομασία. «Το θέμα αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς και όχι από εμένα και ως εκ τούτου δεν έχω να σας απαντήσω κάτι περισσότερο» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα αφορούν και ζητήματα εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά για το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας είναι θέμα προσωπικό του κάθε λαού και δεν είναι δική του δουλειά να καθορίζει την ταυτότητα λαών.

Τέλος ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ο κ. Νίμιτς, νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.

Την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα