Επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης αναφορικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που υπάγονται στον προς κατάργηση Οργανισμό Εργατικής Εστίας καθώς και με την εξωτερική φρούρηση στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ειδικότερα, στην ερώτηση του αναφορικά τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που υπάγονται στους προς κατάργηση Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας ο Βουλευτής αναφέρει ότι «στον ΟΕΕ, υπάγονται 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους φιλοξενούνται 2.500 βρέφη και νήπια, εξυπηρετώντας κατ΄αυτό τον τρόπο ουσιαστικά χιλιάδες οικογένειες που καθημερινά πασχίζουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στη δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση. Όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα έτσι και στην πολύπαθη επαρχία το πρόβλημα είναι μεγάλο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες. Στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο εξυπηρετούνται πολλές οικογένειες που τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις που δυστυχώς κοστίζουν» .

Ο βουλευτής, ρωτάει τον υπουργό Δικαιοσύνης, σε ποιες ενέργειες θα καταφύγει, ώστε να ανακουφιστούν οι οικογένειες που είχαν μέχρι πρότινος τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΕΕ και του ΟΕΚ.

Στη δεύτερή του ερώτηση, ο κ. Καραγκούνης αναφέρεται στην ελλειπή εξωτερική φύλαξη των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και στην έλλειψη δομών στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Έτσι, ο κ. Καραγκούνης στην ερώτηση του τονίζει ότι «ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας δημιουργούν πια ενεξέλεγκτες καταστάσεις και θετουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των φυλακών. Είναι πλείστα όσα τα παραδείγματα περιπτώσεων και συμβάντων που καταγγέλονται στις διοικήσεις Υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης τόσο του Καταστήματος φρούρησης Κορυδαλλού όσο και των λοιπών Καταστημάτων ανά την Ελλάδα. Οι ελλείψεις είναι γνωστές τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές».

Καταγγέλλει ότι παρά τις «παρά τις συνεχείς αναφορές του τοπικού σωματείου όσο και της ομοσπονδίας για ενίσχυση της ασφάλειας του καταστήματος καμιά ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί», ενώ υποστηρίζει ότι π φωτισμός στους επιτηρούμενους από την εξωτερική υπηρεσία χώρους ευθύνης (νεκρές ζώνες) είναι ανύπαρκτος.

Παράλληλα, αναφέρεται και στην ανάγκη « να επισπευσθούν οι εργασίες των νέων Σωφρονιστικών Καταστημάτων και να γίνει, επιτέλους, κατανοητό από όλους, το πόσο σημαντική είναι η άμεση αποπεράτωση και παράδοση αυτών των έργων, για να πάψουν οι κρατούμενοι να διαβιούν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο».

Όπως τονίζει ο κ. Καραγκούνης «λόγω της έλλειψης των δομών αυτών οι φυλακές μοιάζουν με καζάνι που βράζει και είναι λογικό οι κρατούμενοι να έχουν εξοργιστεί με αποτέλεσμα να απέχουν ακόμη και από τα καθηκοντά τους».

Ο βουλευτής , επικαλείται μάλιστα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «στις φυλακές της Πάτρας και της Αλικαρνασσού, όπου σήμερα κρατούνται περίπου 1.000 άτομα, οι φυλακισμένοι στερούνται την τροφή. Οι καταγγελίες που πέρασαν τα κάγκελα των φυλακών και είδαν πριν δύο ημέρες το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για κλειστά μαγειρεία λόγω έλλειψης χρημάτων αφήνοντας νηστικούς τους περισσότερους φυλακισμένους».