Τη σημασία της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε έπειτα από δίωρη συνεδρίαση. Την Πέμπτη η ψήφιση της δημόσιας πρόσκλησης για το PSI. Την ερχόμενη Τρίτη η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου.  Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ενημέρωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «η έγκριση του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία του PSI ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και γι’ αυτό έγινε πολλή δουλειά».

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμη ότι η μείωση του χρέους από 129% που προβλέπουν οι σχετικές εκθέσεις το 2020, θα μειωθεί τελικά στο 120,5%, με συμβολή κατά 4,6% από το δημόσιο τομέα των κρατών-μελών και 3,7% από τον ιδιωτικό τομέα.


Την Πέμπτη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το PSI και την ερχόμενη Τρίτη ο εφαρμοστικός


Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα. Με τον χαρακτήρα του επείγοντος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα ψηφιστεί έως την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι στην αυριανή συζήτηση στη βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ δεν θα πρέπει να επικρατήσουν υψηλοί τόνοι.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό θέμα:  Βενιζέλος: Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, υπογράψαμε μία ιστορική συμφωνία
TAGS