Σε άρθρο του Der Spiegel που μόνο το εγκώμιο δεν πλέκει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατηγορεί κατά πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα για εκβιασμό και εγωκεντρισμό αναφέροντας πως δεν έχει ουσιαστική πρόταση για έξοδο από την κρίση και πως «σκέφτεται σαν ένας άξεστος, εκβιαστής».

Το περιοδικό Der Spiegel χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως  άξεστο, εκβιαστή καθώς και κατηγορώντας ότι θέλει να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποτελέσει ένα συστημικό πρόβλημα για την Ευρώπη, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Αριστερά της Ελλάδας.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην δημοσκοπική άνοδο της Αριστεράς υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα στρέφεται στην Αριστερά λόγω της αυστηρής λιτότητας». Στο ρεπορτάζ γίνεται μια εκτενής αναφορά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ) και άνοδο των κομμάτων της «διασπασμένης Αριστεράς» τονίζοντας ωστόσο ότι το πολιτικό κλίμα παραμένει ρευστό.

Ο αρθρογράφος  του γερμανικού περιοδικού σημειώνει  ότι «ο Α. Τσίπρας δεν έχει να προσφέρει πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις» και τον χαρακτηρίζει «πεισματάρη, χωρίς πρόταση για έξοδο από τη κρίση».