Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η ανάγκη εξασφάλισης των ιδιωτών ομολογιούχων, που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα απ' την πρωτογενή αγορά, υπήρξε το μόνο σημείο σύμπτωσης ανάμεσα στους εισηγητές και εκπροσώπους των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ . Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σημείωσε πως οι βουλευτές «κρούουν ανοικτές θύρες» καθώς η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και «μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα υπάρξει διαδικασία για τη διαχείριση των ομολόγων των ιδιωτών».

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έγινε σε υψηλούς τόνους, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρηματολογεί ώστε να κάμψει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αιτιολογώντας την επιλογή αυτή ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως προκειμένου να επιτευχθεί το κούρεμα του χρέους και η ανταλλαγή των ομολόγων, πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο ατελές ελληνικό νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν προβλέπει συλλογική εκπροσώπηση των ομολογιούχωνκαι «προκειμένου να υπάρχει πλήρες ισχύον ελληνικό δίκαιο, πρέπει να δημοσιευθεί ο νόμος μέχρι αύριο, ώστε να εκδοθεί η σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου».

«Αλλιώς», πρόσθεσε, «δεν θα προλάβουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου. Η 12η Μαρτίου, (σ.σ. ημέρα της ανταλλαγής των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο), είναι πάρα πολύ κοντά στην 14η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει ανάγκη η χώρα ταμειακά διαθέσιμα».

Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις φωνές των εισηγητών των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι δεν νομίζει «πως θα ήθελε κανείς να διευκολύνει ομολογιούχους και μάλιστα αυτούς που είναι αρρύθμιστες οντότητες και κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γίνεται καθώς «κανείς ομολογιούχος δεν θα ερχόταν με ελληνικό δίκαιο».

Από κει και πέρα, συνέχισε, «το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το δίκαιο του τόπου εκτέλεσης- δηλαδή το ελληνικό δίκαιο- και δεν υπάρχει καμία απειλή για τη δημόσια περιουσία, (δρόμοι, πλατείες, ορυκτός πλούτος, αρχαιολογικοί χώροι), για οτιδήποτε σχετίζεται με τη δημόσια κτήση και υπόσταση».

«Οι προθεσμίες είναι για την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι για την συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Η ομολογία του υπουργού ότι το νομοσχέδιο γίνεται κατεπείγον επειδή στις 14 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14 δισ., δείχνει πως δεν ήταν κατεπείγουσα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου» υποστήριξε ο Π. Μαρκάκης εκ μέρους του ΛΑΟΣ.

«Ο ακριβής χρόνος ψήφισης, έχει πολύ μεγάλη σημασία», απάντησε στον εισηγητή του ΛΑΟΣ ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Το κόμμα σας έχει υπερψηφίσει με ενθουσιασμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που έχει συσταθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την ανάληψη των σχετικών δεσμεύσεων. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο απ' αυτό που ψηφίσατε».

Παράλληλα απευθυνόμενος σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Θέλουμε να μας κρατήσουν οι εταίροι μας στο ευρω, ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας, παιχνίδια με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Στο όνομα της μείωσης των μισθών και συντάξεων, θέλετε να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;».

«Είναι απαράδεκτο, αυτός ο ψυχρός εκτελεστής να απευθύνεται μ' αυτόν τον ιταμό τρόπο προς το ΚΚΕ» απάντησε ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε πως «το PSI αποτελεί κρίκο σε μιαν αλυσίδα με συνέπεια την χρεοκοπία του λαού- και απ' αυτή την άποψη δεν θα παίξουμε στα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια των ομολογιούχων».

«Ο υπουργός κάνει κατάχρηση του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση αφιερώνει στον εαυτό της τέσσερις μήνες από την 26η Οκτωβρίου και δίνει στη Βουλή λίγες ώρες. Μετατρέπεται το Κοινοβούλιο σε θυροκολλητή τετελεσμένων αποφάσεων», παρατήρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS