current views are: 1

23 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση09:06

Βενιζέλος: Η χρεοκοπία θα μας έκανε Αλβανία ή Μολδαβία

«H μόνη κατάληξη μιας καταψήφισης του νέου προγράμματος, οδηγεί, είτε στη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ, με εντονότερη στήριξη εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, είτε σε ασύντακτη χρεοκοπία που θα έφερνε την Ελλάδα στο βιοτικό επίπεδο της Αλβανίας και της Μολδαβίας», ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής όπου και υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Δημοσίευση 09:06’
αρθρο-newpost

«H μόνη κατάληξη μιας καταψήφισης του νέου προγράμματος, οδηγεί, είτε στη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ, με εντονότερη στήριξη εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, είτε σε ασύντακτη χρεοκοπία που θα έφερνε την Ελλάδα στο βιοτικό επίπεδο της Αλβανίας και της Μολδαβίας», ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής όπου και υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).

«H μόνη κατάληξη μιας καταψήφισης του νέου προγράμματος, οδηγεί, είτε στη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ, με εντονότερη στήριξη εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, είτε σε ασύντακτη χρεοκοπία που θα έφερνε την Ελλάδα στο βιοτικό επίπεδο της Αλβανίας και της Μολδαβίας», ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής όπου και υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI). Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προοπτική της ασύντακτης χρεοκοπίας συγκλίνουν συνειδητά,  οι κριτικές των κομμάτων της Αριστεράς. «Άδεια ράφια, αδυναμία προμήθειας τροφίμων, υγρών καυσίμων και φαρμάκων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι σημαίνει αυτό. Η Ελλάδα θα γυρίσει στη δεκαετία το ’50, επειδή κάποιοι στήνουν έναν χορό συμφερόντων. Η σκέψη τους είναι πως αν η Ελλάδα οδηγηθεί στη συντριβή και τη φτώχεια, οι Έλληνες θα ριζοσπαστικοποιηθούν τόσο πολύ, ώστε να έχουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική κατάσταση. Αυτή είναι η πολιτική στρατηγική του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα ίδια αποτελέσματα καταλήγει και η πιο ευγενική στρατηγική της ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη – ναι είμαστε με το ευρώ αλλά όχι θυσίες. Όσο για τα άρθρα στον διεθνή Τύπο που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας (που προβλέπουν μη βιωσιμότητα του προγράμματος) αυτά ανήκουν σε αναλυτές που αμφισβητούν την ευρωζώνη και το ευρώ, δεν θέλουν το EFSF το ESM». 

«Το πραγματικό δίλημμα, είναι ή θυσίες με προοπτική, ή καμία προοπτική. Ή μείωση των περιουσιών, ή εκμηδένιση των περιουσιών. Ή ανεργία, ή γενικευμένη ανεργία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. 

Στην κριτική από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για έλλειψη πρόνοιας σχετικά με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εμπιστεύτηκαν το Δημόσιο και σήμερα κινδυνεύουν με «κούρεμα» των ομολόγων τους, ο κ. Βενιζέλος επαναβεβαίωσε πως «θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως οι Ελληνες που έχουν αποταμιεύσει. Για λόγους διεθνούς οικονομικής ευθύνης δεν πρέπει να το πούμε τώρα αυτό». Σε κάθε περίπτωση, «τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει ελπίδες και ιδρώτα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Είναι άλλο πράγμα τα χαρτιά και άλλο οι άνθρωποι», υπογράμμισε ο υπουργός.

Απέναντι στην κριτική για αδυναμία επίτευξης του στόχου της μείωσης του χρέους στο 120% το 2020, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε πως η πρόβλεψη έχει εξαχθεί με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης των δόσεων, με το ποσό να μην υπερβαίνει τα 4/10 του συνολικού μισθού των δύο συζύγων. Γενικότερα, «έχουν διευθετηθεί 750.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια – και κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε την πορεία των διακανονισμών». 

Στις βολές για τις απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, ως συνέπεια του «κουρέματος» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ρωτώντας: «Πού θα ήταν η αξία των ομολόγων, αν δεν συνέβαινε το PSI; Τα ομόλογα θα πήγαιναν στα Τάρταρα, θα οδηγούνταν στον εκμηδενισμό. Τώρα τα Ταμεία θα πάρουν νέα ομόλογα, επιχορήγηση και περιουσία του Δημοσίου». 

Σε σχέση με τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητα των Ελλήνων. «Διαφορετικής τάξεως ζήτημα θα ήταν η διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπεζών απ’ το ευρωσύστημα. Έχουμε στη διάθεσή μας 35 δισ. εγγυήσεων του EFSF προς το ευρωσύστημα, αν χρειαστεί», παρατήρησε. 

«Η περίοδος που κάποιοι θα παίρνουν τις ευθύνες τους στις πλάτες τους και κάποιοι θα κάνουν πολιτικό συνδικαλισμό, σταμάτησε. Η Ελλάδα αποκτά ένα παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Αρχίζουμε ξανά με νέους όρους, για να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Μόνο έτσι θα δώσουμε επενδυτικές ευκαιρίες, ελπίδα και προοπτική στα παιδιά μας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Το «κατεπείγον» για το PSI έβαλε… μπουρλότο στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε εν μέσω αντεγκλήσεων και διαρκούς έντασης επί της αρχής και επί των άρθρων,
το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τους «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων». Το νομοσχέδιο για το PSI, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ – και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης.  Επικριτική υπήρξε και η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή.

Η συνεδρίαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία έκαναν λόγο για κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ενώ και ο ΛΑΟΣ, δια του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου, κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές. 

«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι όσοι δεν δέχονται την διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα πως στις 14 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ήδη η ανταλλαγή του μεγάλου όγκου των ομολόγων ελληνικού δικαίου και να ακολουθήσει τον επόμενο μήνα η ανταλλαγή ομολόγων αλλοδαπού δικαίου. 

«Πρέπει να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες οι οποίες κρίνονται από τις λήξεις των ομολόγων του Μαρτίου, γι’ αυτό πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να γίνει το αργότερο την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση για το PSI», επισήμανε και κατηγόρησε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ότι η στρατηγική τους διέπεται από την προσδοκία πολιτικού οφέλους, από τη συντριβή και τη φτώχεια των Ελλήνων. 

«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλυτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι – χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο», σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. 

«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να το ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο εισηγητής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Συμφωνούμε ότι πρόκειται περί του ορισμού του κατεπείγοντος», αν και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να μην είχαμε φτάσει εδώ».

«Εμείς δεν συμφωνούμε και να μην σπεύσει ο υπουργός να πει ότι εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το PSI αποτελεί τον «κρίκο μιας αλυσίδας που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της θέσης του λαού». 

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι είναι εσκεμμένη η επίκληση του κατεπείγοντος, καθώς οι ασφυκτικές προθεσμίες αφορούν την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι την συζήτηση στη Βουλή.

Να αποσαφηνιστούν οι συνέπειες του κουρέματος του χρέους για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα φυσικα πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου και για τις εταιρίες που έλαβαν ομόλογα έναντι οφειλών του κράτους ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ).

«Ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS […] Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα αυτό, δεν μας απασχολεί. Δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική οικονομία. Η δε ευρωζώνη, η ΕΚΤ, το EFSF παραμένουν τελείως αδιάφορα. Γι’αυτό και ενέκριναν την εισδοχή των CACs και μας πιέζουν να τα θεσπίσουμε και να τα ενεργοποιήσουμε», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

H Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των μικροομολογιούχων από το κούρεμα του χρέους. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με τη σφραγίδα της ΤτΕ για την επιμήκυνση των δανείων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


σχετικα αρθρα