Το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κλείδωσε χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στη Βουλή. Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα αποχωρήσει από την Προεδρία μετά από 8 χρόνια, ένα μήνα και δέκα ημέρες. Εξελέγη στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 και θα φύγει στις 18 Μαρτίου του 2012.
Ο διάδοχός του, θα εκλεγεί από τη βάση- σε αυτό ο Γιώργος είναι κατηγορηματικός. Άλλωστε αυτός ήταν που ζήτησε να στηθούν κάλπες, παρά το γεγονός ότι, όταν διαδέχθηκε τον Κώστα Σημίτη, δεν υπήρχε αντίπαλος.

Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τη συμμετοχή των Μιχάλη Καρχιμάκη, Βασίλη Έξαρχου, Πάνου Μπεγλίτη, Γιώργου Ανωμερίτη, Ροβέρτου Σπυρόπουλου και Νίκου Αθανασάκη.

Μοναδική παρέκκλιση, η απόφαση για αναβολή της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Δεν θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, αλλά μια εβδομάδα αργότερα, στις 10 του μηνός και την επόμενη μέρα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο. Εκεί θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες- να θεωρείτε βέβαιους τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Χρήστο Παπουτσή.

Προαναφέραμε ότι η εκλογή θα γίνει στις 18 Μαρτίου, οπότε μιλάμε για επίσημη προεκλογική περίοδο μιας εβδομάδας. Δεν είναι και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι καιροί είναι χαλεποί…

Για την εκλογή του νέου Προέδρου, θα στηθούν περίπου 700 κάλπες και το κόστος της διαδικασίας είναι περίπου 200.000 ευρώ- αυτό είναι το πρόβλημα.

Στο ΠΑΣΟΚ ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν. Η ηγετική ομάδα όμως αισιοδοξεί ότι ως τότε θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία που θα επιτρέπει τα κόμματα να αναπνέουν, προβλέποντας ότι ένα ποσό της κρατικής χρηματοδότησης θα πηγαίνει στις τράπεζες για τα χρέη και ένα άλλο στα ταμεία τους. Το σχετικό αίτημα έχουν διατυπώσει προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου 2007, οπότε αναμετρήθηκαν οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος, είχαν στηθεί 1.400 κάλπες σε 950 σημεία και είχαν ψηφίσει 769.000 μέλη και φίλοι, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για το ΠΑΣΟΚ του 2012…


Θέμης Δαγκλής