Το ξενοδοχείο «Πεντελικόν», στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, που άρχισε τη λειτουργία του το 1927, έχει φιλοξενήσει πρίγκιπες και βασιλιάδες, διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των γραμμάτων και της Τέχνης, ενώ εκεί έχουν γυριστεί πολλές επιτυχημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου κατατάσσοντάς το έτσι στη λίστα με τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας.   Το ιστορικό «Πεντελικόν» πέρασε το 1984 στα χέρια του ομογενή επιχειρηματία από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας κ. Χαράλαμπο Βάρδη, ο οποίος προχώρησε, στη συνέχεια, σε μία μεγάλη επένδυση ανακατασκευής του ξενοδοχείου.

Θύμα της οικονομικής κρίσης και ο ίδιος είδε την επιχείρησή του να πλησιάζει στην πτώχευση και τελικώς να συλλαμβάνεται χτες από την Αστυνομία για χρέη στο Δημόσιο ύψους 85.000 ευρώ! Αν και τα οικονομικά του ξενοδοχείου είχαν μπει σε μια τροχιά ανάκαμψης το 2011 έπειτα και από την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 το 2010 (η οποία ανακλήθηκε τελευταία στιγμή), φαίνεται ότι ο κ. Βάρδης αδυνατούσε να αποπληρώσει τα χρέη του.  

Η ιστορία του «Πεντελικόν»  


Το 1924 άρχισε η οικοδόμηση του ξενοδοχείου και το 1927 έγιναν τα εγκαίνια του. Ανάμεσα στους επιφανείς πελάτες της εποχής ήταν
και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.   

Το «Πεντελικόν» ήταν πάντα ο χώρος συνάντησης των «μεγάλων» οικογενειών της Αθήνας. Tο 1984 το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν ήρθε στην ιδιοκτησία του κ. Βάρδη, ο οποίος όταν απέκτησε το ξενοδοχείο, το έκανε συνώνυμο της πολυτελείας. Το «Πεντελικόν» έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα -πέρα από την κοινωνία των βορείων προαστίων- το 1990.

Το Νοέμβριο η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε στο «Πεντελικόν» για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος. Τότε η Μελίνα Μερκούρη, οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Λαλιώτης και Κ. Σημίτης προόριζαν για την θέση τον κ. Π. Αυγερινό και βρίσκονταν σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ σε δραματικούς τόνους  είχε δηλώσει από το ξενοδοχείο: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος».  

Το «Πεντελικόν» ωστόσο εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και «καταφύγιο» παραγόντων του ποδοσφαίρου.  Στο «Πεντελικόν» έφερε το 2002 ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης τον Μπάγεβιτς και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο.   

Υπήρξε δε τόπος μυστικών συναντήσεων παραγόντων ΕΠΟ και ΕΠΑΕ. Στο Πεντελικόν αποφασίστηκε μάλιστα η σύσταση της Super Λίγκα επί προεδρίας του κ. Λυκουρέζου. Στο ίδιο ξενοδοχείο η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε συζητήσεις με παίκτες αλλά και με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους για τον Παναθηναϊκό.   

Επίσης στις αρχές 2008 ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης στο ιστορικό ξενοδοχείο, όπου εξέφρασε την πρόθεση να αποκτήσει τα ηνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. 
Τέλος, στο «Πεντελικόν» το Νοέμβριο του 2009 έγινε και το δείπνο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τα στελέχη της Goldman Sachs.  

Παρά την «αίγλη» που χαρακτήριζε το ξενοδοχείο και τους επισκέπτες του, το «Πεντελικόν» από το 2009 άρχισε να βαδίζει στο δρόμο της πτώσης. Περικοπές σε μισθούς των εργαζομένων, χρέη, ανεξόφλητες επιταγές, μείωση των κρατήσεων από σταθερούς μάλιστα πελάτες με φόντο την οικονομική κρίση ήταν το σκηνικό της κατάστασης που επικρατούσε στο ξενοδοχείο. 

Μάλιστα, ο κ. Βάρδης είχε καταθέσει αίτηση εξόδου από τις διατάξεις του άρθρου 99 για την εταιρεία «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΒΑΡΔΗΣ Α.Ε.», τον Ιούλιο του 2010.  Οι υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα η οποία είχε υποθηκεύσεις και προσημειώσεις επί των ακινήτων της εταιρείας εξυπηρετούνταν κανονικά για αυτό ζητήθηκε και η έξοδος από το άρθρο 99.  

Οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης Α.Ε. το 2010 είχαν υποχρεώσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, για τις οποίες έχουν υποθηκευθεί ακίνητα του ομίλου και πρόσθετα δάνεια που απαιτήθηκαν, για να δημιουργηθούν τα τρία εστιατόρια που λειτουργεί στη μαρίνα Φλοίσβου. Στην «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΒΑΡΔΗΣ Α.Ε.» πέραν του ξενοδοχείου ανήκει και το Κτήμα Πεντελικόν στη Βαρυμπόμπη. Άλλες δραστηριότητες του Ομίλου Βάρδη όπως η Eric Kayser δεν εντάσσονται στην εν λόγω εταιρεία.  

Α.Γ.


Σχετικά Θέματα:

 
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» για χρέη στο Δημόσιο!