current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση13:41

Επιμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος για «μεγάλο συνασπισμό» με ΝΔ- Πώς αντιδρούν Βενιζέλος και Παπουτσής

Μεγάλη αναταραχή έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για την μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας επανέρχεται στο θέμα και απαντά στις αντιδράσεις που προέκυψαν, επιμένοντας στη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές όπου το δεύτερο κόμμα θα στηρίξει το πρώτο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Δημοσίευση 13:41’
αρθρο-newpost

Μεγάλη αναταραχή έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για την μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας επανέρχεται στο θέμα και απαντά στις αντιδράσεις που προέκυψαν, επιμένοντας στη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές όπου το δεύτερο κόμμα θα στηρίξει το πρώτο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Μεγάλη αναταραχή έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για την μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας επανέρχεται στο θέμα και απαντά στις αντιδράσεις που προέκυψαν, επιμένοντας στη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές όπου το δεύτερο κόμμα θα στηρίξει το πρώτο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. «Την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ό, τι λέμε στο εσωτερικό ακούγεται και στο εξωτερικό της χώρας, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα», τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει:
«Για να την διασφαλίσουμε καλούμαστε και θα καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις, στην κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες. Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν αφήνει χώρο για άλλες τακτικές. Και τα δύο κόμματα θα παλέψουμε για τη νίκη. Αυτό, όμως, είναι αυτονόητο κι απ’ όλους οι στιγμές απαιτούν κάτι περισσότερο από κοινοτυπίες».

Νωρίτερα, αποστάσεις από τη θέση Λοβέρδου κράτησε το βενιζελικό επιτελείο το οποίο τόνιζε ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στο πλαίσιο ευρύτερης επεξεργασίας και όχι ως απόφασης της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που θα έχει προκύψει. Συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι βενιζελικοί κύκλοι διέρρεαν ότι «Οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι απαντήσεις στα ερωτήματα ”ποιος, από ποια και προς ποια κατευθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα” θα διατυπωθούν με πολύ μεγάλη σαφήνεια προεκλογικά αλλά ως αποτέλεσμα μίας συλλογικης επεξεργασίας μετά την αναδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα είναι εθνικά υπεύθυνη πολιτικά συγκεκριμένη ολοκληρωμένη και προοδευτική». 

Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής αντιτείνεται σε κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν τη διεξαγωγή εκλογών αφού διαφωνεί πλήρως με, όπως τις χαρακτηρίζει, «πρακτικές συμβιβασμού με την ήττα»τονίζοντας ότι «μία τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης». 

Με γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Παπουτσής ξεκαθαρίζει ότι «Είναι πολιτικά άστοχη κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφρασθεί δημοκρατικά ο λαός. Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ» και συνεχίζει «Διαφωνώ πλήρως με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα. Επιμένω στην προσπάθεια για να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε τονίσει ότι η στήριξη του δεύτερου κόμματος θα πρέπει να συμβεί για οποιοδήποτε κόμμα εκλεγεί πρώτο. Ως παράδειγμα και με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι η ΝΔ θα πρέπει να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ακόμη και με τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε ότι αυτό θα συμβεί εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και δεν έχει πετύχει αυτοδυναμία σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται στο εξωτερικό.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία δήλωση – δέσμευση της Ελλάδας διατυπωμένη ήδη από χείλη κυβερνητικά προς τους εταίρους για το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές αλλά και προϋπόθεση για την τήρηση των όρων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. 

Σχετικό Θέμα: 


σχετικα αρθρα