Στο γνωστό παιχνίδι του «παπά» εξελίσσεται η υπόθεση του βουλευτή που σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής τον Μάιο του 2011 έβγαλε στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Την ώρα που βουλευτές από όλα τα κομματικά στρατόπεδα βρίσκονται στα «κάγκελα», η έρευνα της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών δεν φαίνεται να «δείχνει» τον βουλευτή που να έχει καταγράψει στη δήλωση για την περιουσιακή του κατάσταση, έμβασμα σε ξένη τράπεζα στο εξωτερικό με ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι υποβληθείσες δηλώσεις «πόθεν έσχες» αφορούν τη χρήση του 2010 και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε, μέχρι την ημερομηνία υποβολής τους, που είναι ο Ιούνιος του 2011 ενώ τα εμβάσματα που έχουν δηλωθεί αφορούν ποσά της τάξεως από 100.000 ευρώ μέχρι 500.000 και, σύμφωνα με τα παραστατικά που εμφανίζονται, είναι νόμιμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μερικές περιπτώσεις, που οι εκροές στο εξωτερικό είναι μεγάλες, είναι σε ονόματα συζύγων πολιτικών και απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.   
    
Πάντως, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων ο βουλευτής, τότε θα κληθεί ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης, να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.   
    
«Σε κάθε περίπτωση, αν το έχει δηλώσει το ποσό ο βουλευτής, τότε είναι νόμιμο, αλλά όχι και ηθικό. Αν δεν το δήλωσε, όμως, τότε δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό και θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος περί «πόθεν έσχες». Και η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα Εφετών προς περαιτέρω διερεύνηση», πρόσθεσε ο κ. Αργύρης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε σήμερα το πρωί ότι εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθούν και θα σταλούν στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής και στον πρόεδρο του Σώματος, τα ονόματα πολιτικών για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν εμβάσματα, είτε στο όνομά τους είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα,πάνω από 100.000 ευρώ προς το εξωτερικό, για το 2011. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επιπλέον, ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στο ΣΔΟΕ να προβεί σε έκτακτους ελέγχους ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα πριν προηγηθεί η διαδικασία της ακρόασής τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καθώς, όπως είπε, μπορεί να είναι αθώες ή ανώδυνες οι περιπτώσεις αυτές.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήρε τα μέλη της κυβέρνησης να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να εντοπιστούν οι «διαρροές» ποσών προς το εξωτερικό.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εντοπίστηκε ότι το από το συνολικό ποσό των χρημάτων που «έφυγαν» από την χώρα που ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ, ποσοστό 9% βρήκε «διέξοδο» στην Ελβετία.

Η μεταφορά κεφαλαίων φαίνεται να έγινε από εν γένει δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πρώην βουλευτές, ίσως και ένα εν ενεργεία μέλος του Κοινοβουλίου.Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ