current views are: 1

25 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση16:11

Το μισό ΠΑΣΟΚ έτοιμο να προσχωρήσει στο «κόμμα Παπαδήμου»

Τρεις μήνες έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο Λουκάς Παπαδήμος εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά καθήκοντα και όσα πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινωθεί και επίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας.

Δημοσίευση 16:11’
αρθρο-newpost

Τρεις μήνες έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο Λουκάς Παπαδήμος εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά καθήκοντα και όσα πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινωθεί και επίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας.

Τρεις μήνες έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο Λουκάς Παπαδήμος εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά καθήκοντα και όσα πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινωθεί και επίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας. Πρώτος και καλύτερος στη μακρά λίστα των πολιτικών που στηρίζουν το «κόμμα» Παπαδήμου είναι ο τέως πρωθυπουργός- και ωσονούπω και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου έχει πολλάκις εκφράσει την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, έχοντας εκφράσει και εγγράφως την απόφασή του να στηρίξει την προοπτική παράτασης του «ορίζοντα» της κυβέρνησης μέχρι το 2013.

Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να προτείνει, μάλιστα, και τον σχηματισμό κυβέρνησης με το «προφίλ» που ο κ. Παπαδήμος θεωρήσει αναγκαίο για τις αναγκαίες και μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Την επιμήκυνση του πολιτικού βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει ζητήσει επανειλημμένως και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Απαιτείται σταθερότητα και πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα, ενώ με τις εκλογές χάνεται πολύτιμος χρόνος», τόνισε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Σε άμεση αναφορά του στην κυβέρνηση Μόντι, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε: «Αποφασίσατε να δώσετε χρόνο στον Μόντι μέχρι το 2013. Και εμείς έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερο περιθώριο, έξι με επτά μηνών, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Έστω και αν η Νέα Δημοκρατία, μέχρι τώρα, ζητούσε εκλογές, δεν νομίζω ότι θα τις θέλει ακόμη, μετά τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, ζήτησε επίσης «παράταση» της κυβέρνησης ενώ εισηγήθηκε για όσους αφοσιωθούν στην κυβέρνηση να απεγκλωβιστούν από το άγχος της επανεκλογής τους και να μην κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές στις προσεχείς εκλογές.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται αύριο σε κυριακάτικη εφημερίδα, η κυρία Διαμαντοπούλου τάσσεται εκ νέου υπέρ του Λουκά Παπαδήμου εφόσον μετά τις εκλογές προκύψει ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας.
«Εφόσον προκύψει συνεργασία κομμάτων, δεν θεωρώ ότι προσφέρει η αλλαγή πρωθυπουργού», λέει η κ. Διαμαντοπούλου ενώ υπογραμμίζει ότι τυχόν συγκυβέρνηση θα πρέπει να γίνει στη «βάση προγραμματικής σύγκλισης και όχι deal εξουσίας».

Παράλληλα, μόλις πριν τρεις ημέρες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», υπογράμμισε την ανάγκη μη εκλογών σ’ αυτήν τη φάση. «Θα ήταν καλό αν δινόταν περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος πρέπει να νιώσει ότι κάτι αλλάζει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε διά της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα ότι «εάν τελικά δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, εξαρτάται από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας». Μπορεί δηλαδή ο κ. Αντώνης Σαμαράς να δηλώνει ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ανοίγει ο χρόνος για εκλογές, ωστόσο οι σοβαρές «εκκρεμότητες» παραμένουν και πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφωνηθέντα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Την ίδια ώρα, στην γραμμή των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν Παπαδήμο για πρωθυπουργό μέχρι το 2013, κινούνται και αρκετοί υφυπουργοί και βουλευτές.

Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέστειλαν κείμενο με το οποίο ζήτησαν τη παράταση της θητείας Παπαδήμου, ούτως ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής υπονόησε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης συνιστά νέα απόφαση των κομμάτων που τη στηρίζουν.

«Έχουμε πει: οι εκλογές είναι ζήτημα των κομμάτων. Η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Για να λήξει αυτό το πρόβλημα και να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση. Αυτό έχει έναν χρονικό ορίζοντα. Τώρα, αν υπάρχει θέμα παράτασης, αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Είναι των κομμάτων που την απαρτίζουν. Δηλαδή, θα είναι μια νέα συμφωνία», είπε με νόημα ο κ. Καψής.

Εμείς δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα είναι μια νέα συμφωνία ή αν με τις εκλογές ο Λουκάς Παπαδήμος
θα αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή μετά… πολλών επαίνων. Γνωρίζουμε όμως ότι στην παρούσα στιγμή, το μισό ΠΑΣΟΚ, όχι απαραίτητα για τους ίδιους λόγους, είναι έτοιμο να «προσχωρήσει» στο «κόμμα Παπαδήμου».

Γωγώ Κυριαζή


σχετικα αρθρα