Κλιμακωτό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους της κεντροδεξιάς καταγράφεται εν όψει των επικείμενων εκλογών. Μετά από ένα μεγάλο αριθμό διαγραφέντων βουλευτών –γίνεται λόγος για 5-6 ως τουλάχιστον 10 - αρχίζουν και πάλι να χτίζονται γέφυρες ανάμεσα στην ηγεσία της Συγγρού και του κεντρικού πυρήνα των συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων η σχέση είχε διαρραγεί το τελευταίο δίμηνο.  Η αρχή θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όπου αναμένεται –τρόπον τινά- επανένταξη στην ΝΔ της σκληρής επαγγελματικής τάξης των ταξιτζήδων, υπό τον Θύμιο Λυμπερόπουλο. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση ανάμεσα στους κ.κ. Σαμαρά και Λυμπερόπουλο, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επανασύνδεση. 

Όπως από τις 17 Φεβρουαρίου και με αφορμή τα προσδωκόμενα από την προσχώρηση των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη στην ΝΔ, είχε επισημάνει το Newpost.gr «...τελευταίο αλλά διόλου ευκαταφρόνητο πλεονέκτημα στα υπέρ του κ. Γεωργιάδη, είναι η προσωπική του σχέση με τον κλάδο των ταξί. Η –προ μηνών- αντίθεση του Θύμιου Λυμπερόπουλου στη φιλελεύθερη –όπως εμφανίστηκε- στάση της ΝΔ στο θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος, προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις της Συγγρού με τη συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη. 

Τόσο η υπουργική στάση αντίθεσης του κ. Βορίδη στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του επαγγέλματος όσο και οι εμφανίσεις του κ. Γεωργιάδη στο πλευρό του κ. Λυμπερόπουλου, εκτιμάται από την Συγγρού ότι θα συντελέσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών». 

Το δεύτερο μέτωπο που θα επιχειρήσει να κλείσει ο κ. Σαμαράς, είναι αυτό των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, επιδιώκοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις πυ προκάλεσε η αποχώρηση του Γ. Μανώλη από τις τάξεις του κόμματος και η προσχώρησή του στην ομάδα του Π. Καμμένου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό αναμένεται να διαδραματίσει ο νέος γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ Φ. Ταυρής, πρόσωπο λιγότερο προβεβλημένο από τον προκάτοχό του, αλλά –τουλάχιστον όπως περιγράφφεται από στελέχη της Συγγρού- με περισσότερο συγκροτημένη σκέψη και αντανάκλαση στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές. 

Στο σύνολό τους ως πολιτικές πρωτοβουλίες, οι κινήσεις Σαμαρά εντάσσονται στη στρατηγική του, όπως αποτυπώθηκε πριν λίγες ημέρες κατά την ομιλία του στην Εκτελεστική Γραματεία του κόμματος, κατά την οποία απηύθυνε γενικό προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και νιώθουν ότι έχουν το εθνικό καθήκον να συνεργαστούν για το αύριο της χώρας. 

Η εσωτερική πολιτική στόχευση ωστόσο κατευθύνεται στον περιορισμό της δυναμικής που μπορούν να αναπτύξουν τα μικρότερα κόμματα της «πολυκατοικίας». 

  • -Η επιλογή Ταυρή επιδιώκεται να συρρικνώσει την επιρροή του Γ. Μνώλη υπέρ του Π. Καμμένου. 
  • -Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το κόμμα του Π. Καμμένου συμπιέζει από δεξιά τον ΛΑ.Ο.Σ. 
  • -Από δεξιά ο Γ. Καρατζαφέρης συμπιέζεται και από την Χρυσή Αυγή. 
Αυτοί οι συσχετισμοί κατατείνουν στον περιορισμό της εκλογικής δυναμικής του ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος πλέον απειλείται να επιστρέψει στο 2,2-2,3% –σε απόλυτους αριθμούς στις 160-170.000 ψηφοφόρους- που θεωρείται το «μπετοναρισμένο» ποσοστό των εκλογέων του όπως καταγράφηκε το 2004

Εποχή όμως κατά την οποία η ΝΔ του Κ. Καραμανλή συγκέντρωνε την απόλυτη υποστήριξη κεντροδεξιάς μάζας της κοινωνίας και ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν είχε ανταγωνιστικό κόμμα με αξιώσεις από τα δεξιά του. 

Εκ παραλλήλου, ο ΛΑ.Ο.Σ. συμπιέζεται και εξ ευωνύμων από τον Α. Σαμαρά, ο οποίος απευθύνεται πλέον τόσο στις μάζες των πολιτών που θεωρούν ότι η εφαρμογή του Μνημονίου συνιστά μονόδρομο για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όσο και σε εκείνους που διεκδικούν διαφοροποιήσεις στην πολιτική ώστε να ελαφρυνθούν τα ασθενέστερα στρώματα και, ως εκ τούτου, προσβλέπουν στην πίεση Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους για την αλλαγή της συνταγής. 

Υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να κλιμακώσει σημαντικά τη σκληρή του γλώσσα σε βάρος, τόσο του Α. Σαμαρά όσο και των δύο πρώην στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. που διαφώνησαν ιδεολογικά με τον ίδιο και προσχώρησαν στην ΝΔ. 

Το βράδυ της Παρασκευής, η Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ. Αν. Αττικής διοργάνωσε εκδήλωση σε ένα στοχευμένης σημασίας και συμβολισμού χώρο, το Μαρκόπουλο. Εκλογική περιφέρεια του Μ. Βορίδη αλλά και με παρόντες αρκετούς εκλογείς της Β’ Αθήνας, περιφέρεια του Αδ. Γεωργιάδη. 

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για τα δύο πρ. στελέχη του, με κεντρικό άξονα την πολιτική τους αποδόμηση. «Η μία περίπτωση ήταν πράγματι ο «πυρήνας» της κομματικής συνείδησης» είπει ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη για τον οποίο σημείωσε ότι «πικράθηκα για το λάθος δρόμο». 

Για τον κ. Βορίδη όμως δεν ήταν τόσο συναισθηματικό χαρακτηρίζοντάς τον ως «ο περαστικός, που αισθάνθηκε ότι ήμαστε δημόσια τουαλέτα, για να αφοδεύσει, προκειμένου να συνεχίσει τον δρόμο του. Για την περίπτωση αυτή, πρέπει να σας πω ότι αισθάνθηκα ανακούφιση». 

Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ο Σαμαράς