current views are: 1

27 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση08:21

Η ατζέντα Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Με δύο βασικούς στόχους μεταβαίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη το μεσημέρι, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα προηγηθεί –ως είθισται- της σημαντικής εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Δημοσίευση 08:21’
αρθρο-newpost

Με δύο βασικούς στόχους μεταβαίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη το μεσημέρι, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα προηγηθεί –ως είθισται- της σημαντικής εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Με δύο βασικούς στόχους μεταβαίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη το μεσημέρι, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα προηγηθεί –ως είθισται- της σημαντικής εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της ΝΔ προσβλέπει στη διαφοροποίηση της στάσης των ηγετών του Λαϊκού Κόμματος απέναντι στην ΝΔ, μετά την πρόσφατη υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από την Βουλή. Το στοίχημα του Α. Σαμαρά όμως είναι ο δεύτερος στόχος: Να μπει στην ατζέντα της συνεδρίασης –και κατ’ επέκταση ν’ αποτελέσει και θέμα της Συνόδου Κορυφής- ο προσδιορισμός μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα οδηγήσει σταδιακά στη διαμόρφωση των συνθηκών οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών και –σαναφώς- της ελληνικής οικονομίας.

Στην ελληνική φαρέτρα υπάρχει ένα πλήθος εξελίξεων, που μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιχειρηματολογική βάση στην κατεύθυνση της προσαρμογής της πολιτικής των Βρυξελλών –ουσιαστικά του Βερολίνου.

Η περιορισμένη αποδοτικότητα της ίδιας μνημονιακής πολιτικής στην Πορτογαλία, παρ’ ό,τι η κυβέρνηση Κοέλιο κατάφερε μέσα σε περίπου 10 μήνες όσα δεν έκανε μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η διαρκής επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ισπανία, με το δείκτη της ανεργίας να εμφανίζει διαρκή άνοδο, την ώρα που βασικοί μισθί και μισθολογικά κόστη κινούνται στα επίπεδα τα οποία επιθυμούν οι Βρυξέλλες –και προς τα οποία οδηγείται και η Ελλάδα.

Τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη τα οποία παρουσιάζει και η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς που έχει επιβληθεί με την παρουσία τεχνοκρατών σε όλη την έκταση της κυβερνητικής σύνθεσης εμφανίζεται λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η πιθανότητα μεταδοτικότητας των συνθηκών αυτών, από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στο κέντρο της Ευρώπης, οικοδομεί μια εικόνα συνεχούς ύφεσης για τους λαούς της Ευρώπης, απειλώντας την κοινωνική συνοχή. Λίγο πολύ, αυτό περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΝΔ και στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές προς τις ηγεσίες της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα αφέθηκε να αποσταθεροποιηθεί τη στιγμή που αποσταθεροποιούνταν όλος ο περίγυρός της» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεοκοπία και σημείωσε πως υπήρξαν κάποιες φωνές στην Ευρώπη που εισηγήθηκαν την εγκατάλειψή της, ουσιαστικά την εξώθησή της να εγκαταλείψει το ευρώ…

Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως τη σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας, υποσημειώνοντας τον κίνδυνο μεταδοτικότητας: «Οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν σταδιακά, ότι για να αποφύγουν τέτοια δοκιμασία, πρέπει να αλλάξουν το μείγμα πολιτικής, να προσθέσουν σε όλα τα άλλα, άμεσα μέτρα Ανάκαμψης. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει και η κάθαρση της ελληνικής τραγωδίας».

Κατά πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κινηθεί ο Α. Σαμαράς και στην ομιλία του στο ΕΛΚ, ενώ δεν αποκλείεται να αναζητήσει δεκανίκι στους κ.κ. Κοέλιο και Ραχόι (πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ανίστοιχα).

Σημειώνεται πάντως ότι από το επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ, πιθανώς αναζητηθεί στα επόμενα 24ωρα κάποιου είδους φόρμουλα προκειμένου στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς νά έχει διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες άλλων χωρών του περιφερειακού νότου, εφ’ όσον όμως κάτι τέτοιο κριθεί στην παρούσα φάση πολιτικά επωφελές.

Εξάλλου, στρατηγικά κρίνονται μάλλον αποδοτικότερες οι επαφές επιτελείων των περιφερειακών χωρών με συνεργάτες των ηγετών των κρατών- δορυφόρων της Γερμανίας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στο επίπεδο της πίεσης προς την γερμανική Καγκελαρία, στην κατεύθυνση της αλλαγής της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα