Τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο την Τετάρτη στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρεκίλντε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την Πία Αρεκίλντε, χθες οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το αντικείμενο της συνάντησης, το οποίο θα είναι η εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, η ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το έργο της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το δεύτερο πρόγραμμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τόνωσης της απασχόλησης των νέων. Προς το σκοπό αυτό, πρόσθεσε η Πία Αρεκίλντε, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσουν με τις ελληνικές αρχές τρόπους σχετικά με την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ακόμη, ότι μεταξύ άλλων οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως π.χ. στους αυτοκινητόδρομους, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην υλοποίηση των προγραμμάτων που περιλαμβάνει το πακέτο ΕΣΠΑ της περιόδου 2000-2006, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στη βελτίωση της διοικητικής δομής με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων.

Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και θα συμμετάσχουν οι κοινοτικοί Επίτροποι για την οικονομία, Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο 'Αντορ και για τον προϋπολογισμό, Γιάνος Λεβαντόβσκι, δήλωσε η Πία Αρεκίλντε. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Η Πία Αρεκίλντε εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και την πεποίθησή της για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ