Μετά την υποψηφιότητα Παπουτσή, θα ακολουθήσει και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Βενιζέλου, πιθανότατα μετά τη λήξη της συνόδου Κορυφής, δηλαδή από το Σάββατο 3 Μαρτίου και μετά. Ο Βενιζέλος ήθελε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στο Εθνικό Συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου, ωστόσο αυτό θα γίνει μάλλον στις 10 του μηνός. Αυτή η ημερομηνία είναι όμως πολύ αργά εν όψει της εκλογής αρχηγού στις 18, οπότε λογικά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο κ. Βενιζέλος θα οργανώσει πολιτική εκδήλωση με αυτό το σκοπό. Προηγουμένως θα έχει παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών.   

Με Παπουτσή και Βενιζέλο είναι σαφές ότι οι εκλογές θα πάνε από τη βάση, έστω και αν στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει …σάλιο για να στηθούν κάλπες και πέραν τούτου θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν και πρόσωπα για να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές, άσε το πρόβλημα που θα βρεθούν οι .. ψηφοφόροι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αξιοπρεπές.Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, είναι κάτι στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί στο ΠΑΣΟΚ.

Επίσης είναι πιθανόν, το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε εκλογές οργανωτικά ακέφαλο, αφού ο Μιχάλης Καρχιμάκης αναμένεται να εκδηλωθεί υπέρ της υποψηφιότητας Παπουτσή και δεν αποκλείεται να παραιτηθεί εντός των ημερών.   

Ο Βενιζέλος προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητα του έχει προγραμματίσει να ενημερώσει όλους τους λεγόμενους κορυφαίους (Διαμαντοπούλου, Πάγκαλο, Λοβέρδο, Σκανδαλίδη, Παπουτσή, Χρυσοχοΐδη, Ρέππα) τους οποίους θέλει να δει όλους μαζί, ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση συναλλαγής, κάτι που θα μπορούσε να γίνει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Πλην Πάγκαλου και Παπουτσή άλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένεται να τον στηρίξουν άλλοι ένθερμα, (Σκανδαλίδης, Ρέπας, Λοβέρδος) άλλοι χλιαρά (Διαμαντοπούλου) με ερωτηματικό τι θα κάνει ο Χρυσοχοΐδης.   
Πολιτικά η υποψηφιότητα Παπουτσή σημαίνει, ότι η λεγόμενη κοινωνική πτέρυγα θα έχει έκφραση στον αγώνα για τη διαδοχή Παπανδρέου και αυτό μάλλον ανακουφίζει το Βενιζέλο, αφού στην εκλογή αναμέτρηση θα λάβει μέρος ένα - έστω και συρρικνωμένο - «όλον ΠΑΣΟΚ» και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου.

Η υποψηφιότητα Παπουτσή δυσκολεύει επίσης τα πράγματα για το νέο κόμμα της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Κστανίδη, αφού διασφαλίζει ότι η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου δεν θα τους ακολουθήσει αλλά και ότι κάποιοι από τους 31 θα το ξανασκεφτούν.

Το πόσο μπορεί να συσπειρώσει ο Χρήστος Παπουτσής αυτή την δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα αιμορραγεί προς την Αριστερά, θα φανεί στην πορεία. Το βέβαιον είναι πάντως, ότι και ο Βενιζέλος θα πρέπει να εμφανιστεί πιο «αριστερόστροφος» στην προεκλογική περίοδο.    

Θέμης Δαγκλής         


Σχετικά Θέματα:

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Χρήστος Παπουτσής για να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ