Ποικίλες αντιδράσεις- αρνητικές στη πλειοψηφία τους- έχει προκαλέσει από το Σάββατο η είδηση ότι 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών προτίθενται να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, σε συνομιλία που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο παρελθόν είχε τεθεί επί τάπητος ένα τέτοιο σενάριο με κύριο σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία, το οποίο όμως απορρίφθηκε τελικά.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό περιοδικό «Wirtschafts Woche», που πρώτο δημοσιοποίησε την είδηση το Σάββατο, επικαλέστηκε τον γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Χανς Μπέρναρντ Μπέους, ο οποίος εξήγησε ότι βασικό κριτήριο αποτελεί η γνώση ξένης γλώσσας - κάποιοι από αυτούς μιλούν και ελληνικά -, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία.

Πολλοί προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο υπουργός Οικονομικών του οποίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του '90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι ανατολικογερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς την Δύση. 

Το δημοσίευμα επικαλέστηκε ακόμη απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναφέρεται ενδεικτικά σε μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ.