Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το κατεπείγον στις περικοπές των συντάξεων


Σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα κόμματα της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημoνίου» το οποίο ψηφίζεται απόψε με την διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που προσέδωσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο. 

Ο Παν. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 73 του Συντάγματος που αφορά στις συντάξεις και ακόμη ότι δεν υπάρχει απολογισμός του εκτελεσθέντος προϋπολογισμού, επιχειρήματα τα οποία ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε επικαλούμενος για το άρθρο 37 σχετική απολογία του ΣΤΕ και τονίζοντας ότι δεν υπάρχειυποχρέωση απολογισμού του προϋπολογισμού.  

Δεδομένου ότι και ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ) προέβαλλαν αντίστοιχα επιχειρήματα, κατά της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να μην επιχειρούν κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και να μείνουν στην ουσία του ζητήματος, αναλογιζόμενοι ότι ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη καταστροφή. 

«Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και, σε αυτή τη φάση και ο ΛΑΟΣ, προτείνουν το αδιέξοδο και δεν πρέπει απλώς να απορριφθεί η πρόταση για αντισυνταγματικότητα, αλλά πρέπει να απορριφθεί η ανεύθυνη και αντιλαϊκή πολιτική που προτείνουν στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. 

 Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχέδιου και στα σημαντικότερα άρθρα του. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο