Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες που, ακόμη και ως αυτήν τη στιγμή, συνεχίζονται στους χώρους της Βουλής ανάμεσα στους διαγραφέντες της ΝΔ, οι οποίοι την Κυριακή, δύο εβδομάδες πριν, καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εντευκτήριο, κυλικείο, περιστύλιο και γραφεία έχουν μετατραπεί σε χώρους διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος, νυν και διαγραφέντες βουλευτές, ακόμη και δημοσιογράφους, προκειμένου να κάποιοι από τους 21 να προσδιορίσουν την επιλογή τους ή, τουλάχιστον, να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις κάποιων εξ’ αυτών.

Από το πρωί σήμερα ως και το μεσημέρι, βάσει των εκτιμήσεων, υπέρ του «ναι» εμφανίζονταν να τάσσονται αρκετοί από τους διαγραφέντες, με τον αριθμό να προσεγγίζει, ίσως και να υπερβαίνει τους μισούς. Φαίνεται όμως ότι στην πλειονότητά τους, οι βουλευτές που τέθηκαν προ 15νθημέρου εκτός της «γαλάζιας» Κ.Ο. ανέμεναν μια περισσότερο... συμβιβαστική λύση αναφορικά με την ψήφο τους.

Οι ομάδες που έχουν διαμορφωθεί πλέον είναι οι εξής:

- Εκείνοι που, για την ώρα τουλάχιστον φέρονται να τάσσονται «50-50» υπέρ του «ναι» το οποίο ίσως τελικά και να υπερισχύσει. Μεταξύ αυτών εκτιμώνται οι κύριοι Κεφαλογιάννης, Καρυπίδης, Τζηκαλάγιας, Λεονταρίδης, Καρασμάνης, Δερμετζόπουλος.

- Εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουν γίνει από πλευράς τους κινήσεις στην κατεύθυνση της έμπρακτης απόδειξης της συμπόρευσής τους με τις αποφάσεις της ηγεσίας, διατηρώντας μηδενικές ή –το πολύ πολύ- χαμηλών τόνων δημόσιες εμφανίσεις, ομιλίες και δηλώσεις. Θεωρούν εκ παραλλήλου ότι θα έπρεπε να δοθεί το περιθώριο από πλευράς της ηγεσίας να υπάρξει έστω ανοχή στην αποχή ή το «παρών». Κύριο επιχείρημά τους είναι ότι προεκλογικά η ΝΔ θα χρειαστεί να απευθυνθεί και σε κοινωνικά τμήματα που τοποθετούνται κατ’ εξοχή απέναντι στο μνημόνιο –ανεξαρτήτως των λόγων που αυτό ακολουθείται. Σε αυτήν την κατηγορία είναι μεταξύ άλλων οι κύριοι Βλάχος, Γκιουλέκας, Ιατρίδη, Μαρκόπουλος.

- Εκείνοι που έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση. Ανάμεσά τους οι κύριοι Ζώης, Τζήμας, Σταμάτης και οι κυρίες Βόζενμπεργκ, Κουντουρά, Κόλλια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τους προαναφερθέντες, πλην του Χρήστου Ζώη, ο οποίος παρέμενε επί ώρες μαζί με τον Πάνο Καμμένο στο εντευκτήριο των βουλευτών και της Ελίζας Βόζεμπεργκ η οποία, μάλλον, δεν παραβρισκόταν στην Βουλή την ώρα της ομιλίας Σαμαρά, όλοι οι άλλοι διαγραφέντες βουλευτές παρίσταντο στην Ολομέλεια κατά την εισήγηση του Προέδρου τη ΝΔ και αποχώρησαν ευθύς αμέσως, όταν το λόγο έλαβε ο Β. Βενιζέλος.

Επισημαίνεται πάντως ότι, η αποψινή ονομαστική ψηφοφορία θεωρείται από την Συγγρού το πρώτο από μία σειρά βημάτων στα οποία καλούνται να προχωρήσουν όσοι από τους διαγραφέντες βουλευτές επιθυμούν να επιστρέψουν στις τάξεις της Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς όμως αυτό να σημάνει αυτομάτως και την επανένταξή τους σε αυτή. Όπως σημείωσε στο Newpost.gr εξέχον στέλεχος της «γαλάζιας» ηγεσίας «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν, κάποιοι που έχουν εκφύγει των ορίων στις δημόσιες δηλώσεις τους σε βάρος του Σαμαρά, εκ των πραγμάτων δε θα μπορούσαν να επανενταχθούν στην ΝΔ».

Πάνος Ρασσιάς