Υψηλοί τόνοι και διαφωνίες στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο και τα κόμματα της Αριστεράς και το ΛΑΟΣ τα οποία διαμαρτύρονται εντόνως για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη στο κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για τα εκκρεμή ζητήματα στον Τομέα της Υγείας  στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.


ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, έκαναν λόγο για πραξικοπηματική λογική, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος τα κατηγόρησε για προσχηματική άγνοια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζουν τις ενστάσεις τους κυρίως στα γενόσημα φάρμακα και στη μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο υπουργός Υγείας αντεδρασε έντονα
τονίζοντας
«Εδώ και πέντε μέρες διεξάγεται μια λυσσώδης μάχη, ενάντια σε μια παγκόσμια πολιτική και ενάντια στον αγώνα για ισορρόπηση της χώρας για τα γενόσημα φάρμακα. Εμείς απαντάμε με μια συγκροτημένη πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργού Υγείας.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.

Την ίδια ώρα «πόλεμος» επικρατεί και εκτός Βουλής με τον πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννη Τούντα, να διαβεβαιώνει ότι τα αντίγραφα σκευάσματα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα, και πως ελέγχονται πολλαπλώς για να εισαχθούν στην ΕΕ, είτε προέρχονται από την Ινδία και το Πακιστάν, είτε από τις ΗΠΑ.  

Στον αντίποδα, γιατροί και φαρμακοποιοί επιμένουν στα περί επικινδυνότητας γενόσημων που εισάγονται από αναπτυσσόμενες χώρες, λέγοντας ότι είναι αμφιβόλου ποιότητας.  

Σήμερα 24ωρη απεργία των γιατρών, με αιχμή τον εφαρμοστικό νόμο για το νέο τρόπο συνταγογράφησης. Στην κινητοποίηση μετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά με τρίωρη στάση εργασίας από αυτή την ώρα. Πραγματοποιούν παν-ιατρική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο President στην Κηφισίας και ακολούθως πορεία προς τη Βουλή. Εν τω μεταξύ, από αύριο 1η Μαρτίου, τα φαρμακεία Αθήνας, Πειραιά και Πάτρας θα διαθέτουν μόνο τοις μετρητοίς σκευάσματα σε ασφαλισμένους ταμείων με ανεξόφλητα χρέη. 

(Με πληροφορίες Αθήνα 9, 84)