«Καταψήφισα το Μνημόνιο ΙΙ και τη νέα δανειακή σύμβαση, γιατί αυτό μου έλεγε η συνείδησή μου. Αυτό το Μνημόνιο έκανε κακό, κυρίως,  στην Ελλάδα και κατά δεύτερο λόγο -και μακάρι να διαψευστώ-  έκανε κακό και στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας στον «ΒΗΜΑ 99,5».    «Αυτή ήταν η θέση μου, τη διατύπωσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το έκανα και μέσα στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ήξερα πως ο Πρόεδρος είχε πει ότι, όσοι δεν ψηφίσουν και πουν όχι, θα διαχωρίσουν τη θέση τους και θα χωρίσουν οι δρόμοι μας.  

Από εκεί και πέρα το νέο Μνημόνιο είναι νόμος του κράτους από τις 12 Φεβρουαρίου. Δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Θέλοντας και μη, μας δένει σ' ένα σημαντικό βαθμό χειροπόδαρα, με εγγυήτριες δυνάμεις τις χώρες της τρόικας.
 
Για το γεγονός ότι ψήφισα τον εφαρμοστικό νόμο, πρέπει να ξέρετε ότι ο βουλευτής, σαν εκπρόσωπος του έθνους, μέσα στην αίθουσα καλείται να απαντήσει μ' ένα ναι ή ένα όχι. Να πάρει μια απόφαση.   

Επομένως κι εγώ, χθες, κλήθηκα να πω είτε «όχι» είτε «ναι». Εάν έλεγα «όχι» σήμαινε ότι θα διαχώριζα τη θέση μου από τη Νέα Δημοκρατία, πράγμα που δεν το έκανα ούτε στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο που είχα πει όχι. Είπα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μου και μέσα από αυτό θα συνεχίσω να παλεύω.  

Πάντως, χάρις στο«όχι», αφυπνίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -κι έστω και καθυστερημένα– με τη δήλωση που έκανε, η οποία έκανε αίσθηση σ' όλο τον κόσμο. Κατά δεύτερο λόγο αφυπνίστηκε και το συναίσθημα των φιλελλήνων σ' όλη την Ευρώπη και  τον κόσμο. Και κατά τρίτον ο πρόεδρος μας ο Α. Σαμαράς ζήτησε επιτακτικά εκλογές.  

Ο κυριότερος λόγος, λοιπόν,  που είπα όχι στο μνημόνιο είναι ότι έλεγα  – κι εξακολουθώ να πιστεύω –πως  τα μέτρα για το ΄13, το ΄14, το ΄15 και μέχρι το ΄20 για να μην πω και μέχρι το ΄60, έπρεπε να τα πάρουμε μετά τις εκλογές.  

Εγώ είχα πει, ήδη, ότι στρατεύομαι για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σαμαράς άνοιξε την πόρτα οπότε εγώ προσωπικά δεν μπορούσα να την κλείσω, πάλι, κατά πρόσωπο.   

Γιατί τη δυσκολία που περνάει, σήμερα, η πατρίδα μας προτιμώ τον κ. Σαμαρά και μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία να διαπραγματεύονται με την τρόικα και τους εταίρους μας, παρά μια αμφίβολή κατάσταση η οποία δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει».