Ανάσχεση διαρροών και διαμόρφωση προεκλογικής ατζέντας επιχειρεί ο Α. Σαμαράς καθώς μικραίνει επικίνδυνα ο χρόνος μέχρι την κάλπη. Στο μικροσκόπιο των επιτελών της Συγγρού έχουν μπει πλέον στο σύνολό τους τα πολιτικά χαρακτηριστικά κάθε κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ώστε να προσαρμοστεί ο πολιτικός λόγος προκειμένου να απευθύνεται σε κατά το δυνατόν ευρύτερα ακροατήρια.
Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στην Βουλή, επ’ αφορμής της ψηφοφορίας για τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο, απετέλεσε ουσιαστικά την προεκλογική πλατφόρμα πάνω στην οποία η ΝΔ θα θέσει το δίλημμα των επικείμενων εκλογών: Ελλάδα εντός ή εκτός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που φτάνουν στο «γαλάζιο» επιτελείο διαπιστώνουν μετακινήσεις εκλογέων προς τ’αριστερά. Ιδιαίτερη δυναμική δείχνει να έχει η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, καθώς συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά που ακούγονται ελκυστικά στ’ αυτιά των πολιτών: Η εναντίωση στο Μνημόνιο και η παραμονή στο ευρώ.

Η χθεσινή ομιλία του Α. Σαμαρά είχε αυτή τη στόχευση. Να απογυμνώσει την πολιτική επιχειρηματολογία της Αριστεράς, στην προσπάθεια να ανακοπούν οι διαρροές και να εδραιώσει την πολιτική παρουσία της ΝΔ ως δύναμης σταθερότητας και ανάπτυξης.

Εκ παραλλήλου, αναδεικνύοντας και το δρόμο που θα ακολουθήσει στην πορεία προς τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιλογές της ΠΑΣΟΚικής κυβέρνησης της τελευταίας διετίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή της Αριστεράς στη λήψη αποφάσεων στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, που ενέτειναν τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Είναι φανερό πλέον ότι στην Συγγρού αισθάνονται απελευθερωμένοι από την πίεση που ασκείτο από τα δεξιά τους αλλά και από την όποια απειλή μπορεί να υπήρχε από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη –μετά τη γνωστοποίηση ότι το ένα εκαττομύριο που αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα στην επικαιρότητα του τελευταίου δεκαημέρου, ήταν προϊόν συναλλαγής του συζύγου της κ. Κούβελου.

Υπό το πρίσμα αυτό, συνεκτιμάται ότι και το ΠΑΣΟΚ, οδεύοντας προς την κάλπη, θα κατορθώσει να συγκρατήσει δυνάμεις, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να καταγραφούν ευρείες διαρροές από δυνάμει ψηφοφόρους της ΝΔ προς τα κόμματα της Αριστεράς. 

Πάνος Ρασσιάς