Τη ρητή καταδίκη της πρακτικής εντάσεων και κρίσεων που ακολουθεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, αναγκάζοντας τη χώρα μας, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να συνεχίζει να δαπανά υψηλά ποσά για την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στην ατζέντα της οποίας περιλαμβανόταν η η έκθεση προόδου της Τουρκίας, καταγρφηκαν διαφοροποιήσεις σχετικά με το αν η έκθεση θα πρέπει να εμπεριέχει και πάλι αναφορές στις τουρκικές παραβιάσεις και την εν γένει πολιτική έντασης που ακολουθεί η γειτονική χώρα στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι προσφάτως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κ. Γιλμάζ ανακοίνωσε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 εντός της επόμενης τριετίας, με συνολικό κόστος 16 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα διοχετεύει σε ετήσια βάση περί το 3-3,5% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

«Προφανώς η Ελλάδα δεν πάσχει από εθνικό μαζοχισμό. Οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το να δίνουν από το υστέρημά τους, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το αισθάνονται ως καθήκον γιατί βλέπουν, αισθάνονται και πιστεύουν ότι υπάρχει ζώσα απειλή εξ Ανατολών» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο Ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «στρατικοποίηση» των διμερών σχέσεων εκ μέρους της γείτονος θυμίζοντας περιστατικά όπως οι πρόσφατες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η κλιμάκωση με το Ισραήλ και, σε προηγούμενα χρόνια, οι σχέσεις με τη Συρία ή και το Ιράκ.
Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας ότι «αναρωτιέμαι τι θα μπορέσουμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες εάν σε αυτήν τη στιγμή των τεράστιων θυσιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποθαρρύνει με ξεκάθαρο τρόπο την Τουρκία από το να συνεχίσει αυτήν την πρακτική των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των προκλήσεων στο Αιγαίο, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να συνεχίσει τις υπέρογκες αμυντικές της δαπάνες σε μια τόσο δυσμενή οικονομική συγκυρία". 

Πάνος Ρασσιάς