Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την «δίκαιη δίκη», με τον υπουργό Δικαιοσύνης να υιοθετεί αρκετές παρατηρήσεις και τροπολογίες βουλευτών.

Ειδικότερα, οι βασικότερες αλλαγές που επήλθαν μετά τη συζήτηση επί των 111 άρθρων του νομοσχεδίου, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή, όσο και στην Ολομέλεια, είναι οι εξής:

-Δεν απαιτείται πλέον συμβολαιογραφική πληρεξουσιότητα, αλλά απλή πληρεξουσιότητα επιβεβαιωμένη από τα ΚΕΠ για τις εργατικές διαφορές που εκδικάζονται ενώπιον του Αρείου Πάγου (τροπολογίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Βασιλικής Τσόνογλου και Νίκου Τσούκαλη).

-Ακυρώνεται για τις περισσότερες από τις προταθείσες περιπτώσεις, ο υποβιβασμός της παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας σε πταίσμα (αξίωση των κομμάτων της Αριστεράς).

-Θύματα εργατικών ή αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, που είχαν ως συνέπεια σοβαρές σωματικές βλάβες και με υπαίτιο εταιρεία που βρίσκεται σε αναγκαστική εκκαθάριση, αποκτούν προτεραιότητα είσπραξης αποζημιώσεων έναντι των τραπεζικών ιδρυμάτων (τροπολογία του ανεξάρτητου βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη).

-Αντιμετωπίζονται εκ νέου ως πλημμελήματα, σχεδόν όλες οι παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που είχαν μετατραπεί σε πταίσματα προ δύο ετών, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεκάδες αδικήματα οδηγήθηκαν σε παραγραφή και οριστική άρση συνεπειών (τροπολογίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλου και του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Καστανίδη).

-Οι απολύσεις και οι μεταβολές των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων των Υποθηκοφυλακείων, θα πρέπει να τυγχάνουν της σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Δικαιοσύνης (τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με επικεφαλής τον Π. Αντωνακόπουλο).

-Δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης μήνυσης ηλεκτρονικά. «Είμαστε έτοιμοι να πάμε και σε βασικές αλλαγές, όπως ηλεκτρονική κατάρτιση δικογράφων και ένα πρόγραμμα για απομαγνητοφώνηση πρακτικών σε όλο το φάσμα της δίκης» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

-Δίνεται η δυνατότητα και σε Πρωτοδίκες, να επιλαμβάνονται υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών προσώπων και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αποδείχθηκε πως οι Πρόεδροι Πρωτοδικών δεν επαρκούσαν.

-Επεκτείνεται και στις διοικητικές δίκες η δυνατότητα ηλεκτρονικής, ή σε φάκελο επίδοσης δικογράφου, αντί της θυροκόλλησης. «Δεν χρειάζεται ο κάθε ένοικος μιας πολυκατοικίας να ξέρει τι γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε επίσης πως θα επεξεργαστεί σε άλλο νομοσχέδιο και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, τροπολογία της Φωτεινής Πιπιλή (ΝΔ), με την οποία προτεινόταν η ποινικοποίηση της εκμίσθωσης ή παραχώρησης ακινήτων σε λαθρομετανάστες, η συνευθύνη του διαχειριστή, καθώς και η λύση των υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης και παραχώρησης χρήσης.

Πηγή: naftemporiki.gr