current views are: 1

2 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση12:43

Παπαδήμος: «Τα αναπτυξιακά μέτρα θα μας βγάλουν από την κρίση»

«Γυρίζω στην Ελλάδα περισσότερο αισιόδοξος αφού η ανάπτυξη είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι παράλληλα με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα παρθούν και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Δημοσίευση 12:43’
αρθρο-newpost

«Γυρίζω στην Ελλάδα περισσότερο αισιόδοξος αφού η ανάπτυξη είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι παράλληλα με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα παρθούν και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

«Γυρίζω στην Ελλάδα περισσότερο αισιόδοξος αφού η ανάπτυξη είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι παράλληλα με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα παρθούν και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. «Τα νέα μέτρα για την ανάπτυξη ανοίγουν παράθυρο για έξοδο από την κρίση. Τα νέα μέτρα θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της παραγωγής. Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα που θα φέρουν άμεσο αποτέλεσμα» είπε ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος και χαμογελαστός.

«Έχει έρθει η ώρα να αντικατασταθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης με ένα ενάρετο κύκλο εξυγίανσης και ανάπτυξης. Τα νέα μέτρα οικοδομούν στις συνθήκες σταθεροτητας που θα προκύψουν» πρόσθεσε.

«Πρέπει να αξιοποίησουμε ακόμα περισσότερο τους πόρους του ΕΣΠΑ. Πρέπει να στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθωση των τραπεζών. Να επιταχύνουμε την πολιτική αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να συνεχίσουμε την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» είπε ακόμα.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι «με την αλληλεγγύη και στήριξη των εταίρων μας η Ελλάδα καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια. Οι προσπάθεις που γίνονται αποδίδουν».

«Η Ελλάδα αλλάζει και είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα γιατί εκφράστηκε η στήριξη της Ευρώπης για μέτρα ανάπτυξης. Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην τη διαψεύσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα γίνουν ορατά τα σημεία της ανάκαμψης στην Ελλάδα από τα μέσα του 2013.

«Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναμένει το νέο οικονομικό πρόγραμμα να επιτύχει. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη» είπε, προσθέτοντας ότι ήταν αναπόφευκτο η Ελλάδα να περάσει από μία περίοδο ουσιαστικής προσαρμογής.

«Όταν γίνεται μία προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν βραχυπρόσθεσμα δυσμενείς συνέπειες στα πραγματικά εισοδήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν θα είναι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι «αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές». «Όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών» είπε.

«Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας. Το επόμενο θέμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί είναι η ολοκλήρωση του PSI, στο οποίο αναμένεται επαρκής συμμετοχή» δήλωσε προσθέτοντας ότι «στις 12 με 14 Μαρτίου θα γίνει η αποδέσμευση της νέας δόσης».

Ο κ. Παπαδήμος είπε επίσης ότι «οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα. Αυτό είναι μία πραγματικότητα Η ανακεφαλαιοποίηση τους θα τους δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία».

«Δεν είναι αποδεκτή η τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα. Η παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα θα ενισχυθεί» πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα