«Θα πρέπει να τηρηθεί το Καταστατικό, γιατί αυτό που ακουγόταν μέχρι τώρα ήταν περίεργο και είχε δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του κινήματος», δήλωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο» της ΝΕΤ.    «Ορισμένοι πρότειναν να μην εφαρμοστεί το Καταστατικό και δυστυχώς, ήταν οι ίδιοι οι οποίοι με επίκληση του Καταστατικού ζητούσαν πριν από λίγο καιρό την άμεση παραίτηση του κ. Παπανδρέου, επειδή με βάση το Καταστατικό είχε παρέλθει ένας μήνας από την ημερομηνία που έληγε η θητεία του. Ακόμα κι αν ο κ. Παπανδρέου ήταν ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας», τόνισε.   

Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στο Καταστατικό, λέγοντας: «Στην πραγματικότητα είναι μια πολιτική συμφωνία για τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας, που εγγυώνται τη συνοχή των κομμάτων. Πρόκειται για ένα πολύ βαθύ ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά την ηγεσία.   

Το ζήτημα της ηγεσίας είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι ιδεολογικό ζήτημα. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα χαρακτήρων. Είναι ζήτημα πολιτικών κατευθύνσεων και δεσμεύσεων για τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, για το ρόλο του, για την παρέμβαση του στα πολιτικά πράγματα της χώρας και πάνω απ’ όλα, εγγυήσεις για την αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα».   

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο σημείωσε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία και τόνισε πως στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν μια πολύ καλή συνεργασία.   

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι διχαστική». «Είναι υποψηφιότητα ενότητας και δύναμης. Είναι υποψηφιότητα προοπτικής μιας μεγάλης παράταξης. Δεν είναι υποψηφιότητα ούτε για μικρό κόμμα, ούτε για διάσπαση».   

Αναφερόμενος στον Μ. Καρχιμάκη, δήλωσε: «Εγώ γνώρισα τον κύριο Καρχιμάκη στο ΠΑΣΟΚ από τα πολύ νεανικά μας χρόνια, από τους πρώτους μήνες της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και πέρασαν πάνω από 15-20 χρόνια μέχρι να γνωρίσει εκείνος την αδερφή της γυναίκας μου και να την παντρευτεί. Και είναι μεγάλη η προσφορά του ως ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από όπου κι αν πέρασε, κυρίως ως βουλευτής και Υπουργός, αλλά και η αγάπη και η εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει από το λαό, η οποία αποδεικνύεται από τα εκλογικά αποτελέσματα.   

Θεωρώ όχι απλώς άνανδρο, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη να τίθεται θέμα αμφισβήτησης της προσφοράς του γραμματέα το Κινήματος. Και επιπλέον θεωρώ ότι ο κύριος Καρχιμάκης έχει απόλυτη δέσμευση όσον αφορά στη δεοντολογία και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Και γι' αυτό είναι βέβαιο ότι κανείς επισήμως δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει».   

Σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό και την υποψηφιότητά του, επισήμανε: «Δεν χρησιμοποίησα τη θέση μου ως Υπουργός για να ζητήσω τη στήριξη κανενός συναδέλφου βουλευτή ή μέλους του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό ξεκίνησε προχθές. Ούτε καν στον εκλεκτό μου συνεργάτη, στον Υφυπουργό κ. Όθωνα δεν είπα ότι σκέφτομαι να είμαι υποψήφιος, όπως ούτε και του ζήτησα την υποστήριξη του.   

Γιατί πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί πολύ, όπως σκέφτηκα κι εγώ. Γιατί τελικά για να είμαστε και απολύτως ειλικρινείς, η πολιτική είναι μια μεγάλη υπόθεση. Είναι υπόθεση των πολλών. Για εμάς τους πολιτικούς πέραν από τους στενούς μας συνεργάτες και πέρα από την οικογένεια μας η οποία αναγκάζεται να είναι μαζί μας, να μας υποστηρίζει, να μοιράζεται τις αγωνίες μας, τελικά για τον κάθε πολιτικό αυτή η διαδρομή είναι μοναχική. Γιατί είναι ο ίδιος και η συνείδηση του.   

Κι εγώ σας διαβεβαιώνω ότι συζήτησα πάρα πολύ με τη συνείδηση μου για την επιλογή που έκανα να είμαι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η επιλογή είναι επιλογή συνειδητή, είναι επιλογή ενότητας, είναι επιλογή για ένα μεγάλο δυνατό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, αυτό που κατά τη γνώμη μου έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα».   

Ο κ. Παπουτσής, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπερτόνισε ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «στην ενότητα, την πολυσυλλεκτικότητα, και πάνω απ όλα, στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης εμπιστοσύνης με τον πολίτη».   

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τώρα που κρίνονται πάρα πολλά για το μέλλον της, πιστεύω στα μεγάλα κόμμτα, πιστεύω στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου δεν μας περισσεύει κανείς.  Πιστεύω ότι όλοι μας ταξιδεύουμε με την ίδια αγωνία για την πατρίδα μας, για το λαό, για την παράταξή μας, για το κόμμα μας και κυρίως για τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτή η περίοδος είναι περίοδος αναστοχασμού όλων μας.   

Δεν θεώρησα ότι έπρεπε από τη θέση του υπουργού να φροντίζω να περνώ την υποψηφιότητά μου και να ζητώ την ψήφο του καθένα, ούτε να δεσμεύω την υποστήριξή μου μέσα από τις οποιεσδήποτε σχέσεις. Θα μπορούσε κανείς να με κατηγορήσει ότι χτίζω από τη θέση του υπουργού».   

«Συζητώντας με όλους τους φίλους τις τελευταίες δύο ημέρες και αφού παρουσίασα το δικό μου πολιτικό πλαίσιο και τη δική μου πρόταση για το ποιος πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ, δαιπιστώνω ότι υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει θυμός, υπάρχει αγωνία πάρα πολύ μεγάλη, υπάρχει φόβος, δηλαδή αυτά τα οποία υπάρχουν σε κάθε πολίτη αυτή της χώρας, είτε ψηφίζει ΠΑΣΟΚ είτε ψηφίζει άλλα κόμματα.  

Εκείνο όμως, που βλέπω ότι είναι διάχυτο είναι η αγωνία για την προοπτική της παράταξης. Και η προοπτική της παράταξης στην Ελλάδα του 2012 εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης , τώρα που έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, τώρα που έχουμε την ανάγκη για να βάλουμε τα θεμέλια για την αναπτυξιακή διαδικασία, χωρίς καμία καθυστέρηση, τώρα είναι που χρειάζονται οι πολιτικοί. Ενας ισχυρός πολιτικός πόλος στο πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς, το βασικό πυλώνα του Κέντρώου χώρου και της Αριστεράς, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ».   

Ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν κριτήριο. «Οι δημοσκοπήσεις είναι η τάση η οποία καταγράφει τις διαθέσεις των πολιτών. Η πολιτική προδιαγράφεται από τα αποτελέσματα των εκλογών γιατί εκεί εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία. Πιστεύω στη δημοκρατία των πολιτών και όχι στη δημοκρατία των δημοσκοπήσεων».   

Για τις εκλογές είπε: «Θεωρώ ότι οι εκλογές είναι κορυφαία διαδικασία για το λαό και τη δημοκρατία. Και από την άποψη αυτή ο λαός πρέπει να εκφραστεί ελεύθερα και να επιλέξει τις πολιτικές που θέλει να εκπροσωπεί η κυβέρνησή του. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα.   

Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα για να δημιουργηθούν οι αντίστοιχοι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων, με βάση τη θέληση του ελληνικού λαού, ούτως ώστε η χώρα να στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση. Εγώ δεν πιστεύω στις επιλογές που έχουν προαποφασισθεί, προσχεδιασθεί , ούτε στις διευθετήσεις κορυφής , ούτε εντός ούτε εκτός του ΠΑΣΟΚ, για το μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας. Πιστεύω στην ελεύθερη, στη γνήσια έκφραση του ελληνικού λαού. Και απο εκεί και πέρα, το κάθε κόμμα να κάνει τις επιλογές του».   

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών. «Στην Ελλάδα, είναι μόνο επικοινωνιακό το ζήτημα της συζήτησης περί κυβερνητικών συνεργασιών γιατί δεν υπάρχει στ' αλήθεια κουλτούρα κυβερνητικής συνεργασίας. Και όταν έγιναν τέτοια βήματα , απέτυχαν γιατί πάντοτε έλειπαν βασικά στοιχεία που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις όπως είναι οι προγραμματικές συγκλήσεις, οι προγραμματικές συζητήσεις, οι δεσμεύσεις σε συγκεκριμένους στόχους και εθνικές επιλογές. Αυτά έλειπαν.   

Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, μια πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, στηριζόμενη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, μέχρι πρότινος. Δεν είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Εάν ήταν κυβέρνηση συνεργασίας θα ήταν πολιτικά τα στελέχη της ΝΔ τα οποία θα συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Ενώ πρόκειται για συμμετοχή ορισμένων υπουργών που προέρχονται από τη ΝΔ κυρίως εξωκοινοβουλευτικών και αυτό ήταν επιλογή της ΝΔ γιατί αν ήταν κοινοβουλευτικά τα στελέχη της , τότε η ΝΔ θα έχανε αυτομάτως το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής».